Vilket öga dominerar?

I regel är det ena ögat klart dominant och dominerar över det andra när vi tittar på någonting eller siktar med ett vapen.

Text och bilder Arto Määttä

Publicerad8.11.2024

Precis som när vi skriver, sparkar boll eller hanterar en hockeyklubba så känns det naturligare att skjuta och sikta med ena ögat än med det andra. Men beklagligt ofta spökar en faktor som hindrar det som känns naturligt, och detta får konsekvenser som påverkar skyttet under hela jägarbanan.

Korsdominans

Personer som har det kämpigt med i synnerhet hagelskyttet lider ofta av korsdominans utan att veta om det. Hos en högerhänt person med korsdominans är det vänsterögat som dominerar, och tvärtom. Då är det inte ögat över spången på bössan som förmedlar bilder till hjärnan utan ögat bredvid som betraktar geväret från sidan.

Korsdominansen utgör inte i sig något problem, utan fenomenet blir ett problem om personen inte är medveten om det när jakten blir en hobby. Allt för ofta går det så, att skytten hinner befästa skyttet på ”fel” sida innan han kommer underfund med vad problemet beror på.

Här är det viktigt att förstå, att vid skytte är ögdheten det avgörande medan höger- och vänsterhäntheten är en andrahandsfråga. Om en person med korsdominans inte hinner befästa sitt skytte på ”fel” sida så är det fullt möjligt att lära sig skjuta på det dominerande ögats sida även om det till en början känns avigt.

Så här ska siktbilden se ut för ett hagelgevär med båda ögonen öppna. I praktiken ska alltså det vänstra ögat inte alls se geväret.
Så här ser siktbilden ut för ett hagelgevär när vänsterögat är dominant och skytten skjuter högerhänt.

Problemets grundläggande orsaker

Här i Finland är det vanligt att man inte alls undersöker vilketdera ögat som dominerar hos ett barn, vilket leder till att folk lär sig eller lärs att skjuta utan hänsyn till den här egenskapen. Skyttet börjar kanske med ett luftgevär eller en skjutsimulator med ett optiskt sikte, och problemet kan undgå upptäckt. Korsdominansen upptäcks först när det blir aktuellt med hagelskytte och siktandet ska göras med båda ögonen öppna.

Majoriteten som ju inte lider av någon korsdominans är i regel fullkomligt ovetande om problematiken. De inser faktum först när de flyttar hagelgeväret till fel axel och försöker sikta med båda ögonen öppna. Då ser de inte den önskade siktbilden utan sidan på vapnet! Låter det här obegripligt? Prova, så ser du hur det ser ut.

Allt för sent ställd diagnos

Det är förargligt vanligt att korsdominansen upptäcks först när en professionell skytteutbildare kliver in i bilden. Då har skytten kanske haft bekymmer med sitt skytte i åratal eller i decennier.

Om korsdominansen upptäcks allt för sent så blir det både besvärligt och dyrt att växla skyttet till den andra axeln. Vapengarderoben är kanske redan komplett, så blotta tanken på att byta hand och axel i hagelskyttet kan vara stört omöjlig.

Knep och lösningsmodeller

För en nybörjare är det alltid förnuftigast att byta hand till det dominerande ögats sida så fort korsdominansen blir upptäckt. Det här är det enda säkra sättet att lösa problemet direkt och för gott. Det är också det bästa sättet för unga och oerfarna skyttar där häntheten som skytt ännu inte sitter i ryggmärgen. Ju yngre skytt, desto lättare går omställningen.

Men även om skytten skulle ha befäst häntheten fel i förhållande till ögat så är spelet ännu inte förlorat. Det går nämligen att blockera det dominerande ögat så att ögat på den rätta sidan förvandlas till det arbetande och siktande ögat. På bana kan det här göras så, att skytten smetar någonting siktförsämrande på den ena linsen på skjutglasögonen och tvingar det o-dominerande ögat att ta över siktandet.

På jakt är det däremot sämre ställt med knepen. I praktiken är det enda som fungerar att blunda med det dominanta ögat precis före skottet så att det inte kan ta över och skottet bomma med flera meter. Den här metoden fungerar bevisligen, men den kräver flitigt övande.

Det finns också tekniska lösningar för problemen med det dominanta ögat. Med det här ljusfibersiktet ser skytten den röda punkten bara med det högra ögat eftersom sikten är blockerad för det vänstra ögat.

Hinder på vägen

Det är vanligt att folk börjar med skytte som hobby med ett vapen som finns i familjen, och då följer attityderna med på köpet. Till det beklagligaste hör situationer där nybörjaren måste rätta sig efter de gevär som finns, kanske av ekonomiska skäl. Då kan det hända att häntheten går före ögdheten och skytten börjar med kolven mot fel axel.

På damsidan verkar det vara vanligare med vänsterögdhet än på herrsidan. För en större andel kvinnor känns det alltså naturligare att lägga kolven mot vänster axel. Här stöter vi på två olika saker på samma gång. Ett ärvt hagelgevär har mått som inte passar en kvinna och är ofta vinklat för fel hand. Om kvinnan däremot väljer ett vänsterhänt gevär med dammått så blir det mycket trevligare för henne på jägarbanan. Men beklagligt ofta är morfars eller makens gamla hagelbössa laddad med känslor, så vår jägarinna blir illa tvungen att hålla till godo med den. ”I vår familj skjuter vi alltid högerhänt!”

En liten sak med allvarliga konsekvenser

Om man inte tar reda på vilketdera ögat som dominerar eller struntar i saken så kan det i värsta fall leda till att personen lägger av med skyttet. Det är inte ovanligt att folk slutar med hagelskyttet helt och hållet eftersom korsdominansen gör skyttet så mycket svårare. Jakten med studsare fortsätter eftersom ett optiskt sikte kan utesluta det dominerande ögat.

Det finns förstås jägare som jämt och ständigt kämpar med det här problemet och de för en oförtröttlig kamp mot detta sitt bekymmer. Men trots kämpandet kvarstår problemet. Korsdominansen stör i synnerhet vid snabba skottlägen och fördärvar skottet. Om kämpa-andan räcker till så överväg att byta hand, även om det till en början känns hopplöst avigt.

Så här testar du vilketdera ögat som dominerar

Du behöver båda händerna; håll båda ögonen öppna och välj en fixpunkt av något slag. Lyft händerna mot punkten och för ihop dem med tummarna i kors och ena handens fingrar vinkelrätt över den andra handens fingrar. Mellan tummarna och händerna bildas nu en liten triangelformad glugg. Titta på fixpunkten genom gluggen med båda ögonen öppna. Håll händerna stilla och blunda turvis med ögonen. Det dominanta ögat är det som håller bilden kvar.

Det här handlar inte om att mäta synförmågan utan om observationsförmågan. Det händer ändå ofta att den som testar omedvetet saboterar testet genom att röra på händerna när fixpunkten försvinner ur sikte. Det här kan kännas förvirrande, men bara man är uppmärksam så går testet enkelt.

Mellanformer och förändringar i synförmågan

Vi människor är i regel antingen eller; helt klart höger- eller vänsterögda. Men det finns mellanformer där det dominanta ögat varierar. Dessutom finns det situationer där ögonen växlar dominans beroende på hur man tittar. I sådana fall är kopplingen mellan ögdheten och häntheten inte lika stark som för klart dominanta ögon.

Även förändringar hos synförmågan kan påverka. Om synförmågan hos det dominerande ögat försvagas kan det leda till att resultatet vid ett dominanstest blir felaktigt. Det kan också gå så, att det odominanta ögat börjar öka sitt inflytande när synförmågan hos det dominanta ögat försvagas, exempelvis när man blir äldre.

Å andra sidan kan ett hagelgevär med olämpliga mått ge liknande symptom; om kolvkammen är för låg så kan det dominerande ögat bli skymt, och fel öga tar över showen.