Västtestet förändrade åsikterna om skyddsvästar för hundar
Här i Finland har det nu för första gången gjorts ett test i stor skala med vargskyddsvästar för hundar. Tvåhundra jägare med hund deltog i försöket och samlade in värdefulla praktiska erfarenheter av vargvästarna på jakt.
Enligt erfarenheterna i Sverige ger skyddsvästarna med stålpiggar det bästa skyddet för hundar vid ett vargangrepp. När vargen biter vållar piggarna smärta, vilket får vargen att avbryta attacken. I Sverige har man fram till året 2023 dokumenterat tre vargangrepp på en hund med piggväst och bara en av hundarna blev skadad.
Medan VargLife-projektets västtest pågick blev en hund med väst angripen av en varg, men den klarade sig med mycket lindriga skador. Dessutom inträffade under försökstiden några sannolika möten mellan hund och varg, men utan någon fysisk kontakt mellan djuren.
I början av jaktåret 2024-2025 delades två olika västmodeller ut till testarna; Dogtech One Gen 2 och Genzo Wolf, hundra stycken av vardera. Bägge västmodellerna skyddade mot skärande skador och hade stålpiggar. På dogtechs modell gick det dessutom att lägga in separata flytkroppar inuti västen och köpa ett separat halsskydd med piggar. Bägge västarna hade varselfärg och reflexer för ökad synlighet.
Syftet med försöket var att ta reda på om västarna med stålpiggar är lämpliga för finländska förhållanden och inhemska jaktformer. Syftet med testet var däremot INTE att utsätta hundarna för vargattacker, utan testjägarna instruerades att jaga på samma sätt med västen som utan.
Styvt material som kändes besvärligt
Det stora flertalet av de västtestande hundarna vande sig utan svårigheter vid västen och de flesta testjägarna tyckte att västen passade bra. Under försökets gång framgick det ändå att det kunde bli svårt att hitta en västmodell och storlek som passar. Somliga testare måste göra ändringar för att västen skulle passa på hunden, bland annat genom att sy in bröstdelen mellan frambenen. Testjägarna önskade sig mycket riktigt fler mellanstorlekar och olika modeller för tikar och hanar. Inom samma ras kunde det också finnas avsevärda skillnader mellan hur storleken och modellen passade.
Testarna upplevde styvheten hos hals- och bröstdelen som ett problem. Somliga testare påpekade att västarna kunde hindra rörelsefriheten, i synnerhet framtill, vilket ökade behovet av muskelvård.
Hundarnas arbete påverkades främst av västens passform, att en våt väst blev tung, piggarna och värmen, i synnerhet i början av säsongen. Somliga tyckte att västen var styv och minskade hundens rörlighet och därmed också arbetet. En del av hundarna övergick till att oftare följa vägar.
På vissa hundar hade västen den effekten att söket blev kortare. Men å andra sidan kunde testjägarna uppleva detta som positivt, i synnerhet i vargmarker. Dessutom tyckte några testare att västarna åstadkom ett väldigt oväsen i snår.
Knappt någon upplevde piggarna som ett minus
På bägge västmodellerna är stålpiggarna löstagbara. Ungefär två av tre testare upplevde inte att stålpiggarna skulle ha gjort det svårare att använda västen. De som lämnade kommentarer om piggarna tyckte att de gjorde hunden långsammare i snår och att de samlade växtlighet både på land och i vattnet.
Västens upplevda inverkan på hundens simmande varierade. Flera testare uppgav att hunden simmade som vanligt med västen på eller till och med ivrigare än förut. Andra rapporterade igen att västen blev tyngre när den blev våt, vilket kunde göra det svårare för hunden att ta sig upp på land, speciellt om stranden var brant.
Nästan alla testare hade använt västen också i snöföre. Fler än hälften av dem uppgav att västen inte påverkade hundens arbete i snö. De som däremot hade synpunkter uppgav oftast att det samlade sig snö innanför västen.
Västen ökar känslan av trygghet
Den kanske viktigaste kommentaren som vi fick om västarna handlade om känslan av trygghet som den ger i vargmarker. Testjägarna ansåg att skyddsvästen är ett bra sätt att minska risken för skador vid ett vargangrepp. Dessutom upplevde testarna att västen ökade den allmänna känslan av trygghet på jakt och på träning. Till det nyttigaste med västarna nämndes de klara varselfärgerna och reflexerna som gör hunden klart synligare i bland annat trafiken.
Dessutom nämnde testjägarna att västen också skyddade mot andra faror än vargar. En av de västförsedda hundarna råkade på ett lodjur, men klarade sig tämligen oskadd. En annan testare berättade att västen hade räddat hunden när en älgtjur stångade den med hornen. En tredje hund hade tack vare västen undkommit ett vildsvin med livet i behåll.
En klar majoritet av jägarna som hade testat västarna skulle rekommendera dem till andra jägare som har jakthund. Över hälften av svararna berättade att testet med skyddsvästar hade påverkat deras uppfattning om skyddsvästar i positiv riktning.
De flesta löste in sin väst
Även om testarna i det stora hela var nöjda med västarna så framkom det också sådant som borde utvecklas. Bland förbättringsförslagen framträdde ett behov; västarna borde göras lättare och smidigare, i synnerhet kring halsen. Dessutom önskade sig testjägarna ett ökat skydd för halsen, nacken och bakbenen.
Somliga testare påpekade att kardborrbanden samlade skräp och päls medan andra tyckte att det var besvärligt att sätta på piggarna.
Sammantaget var försöket en väldigt positiv upplevelse för testjägarna. Det ökade medvetenheten och debatten om skyddsvästarna. Att testarna var nöjda med västarna ser vi också av faktumet att över 80 procent av dem önskade lösa in och behålla västen efter testet. Samtliga testare som svarade på enkäterna kunde lösa in sin väst för en femtedel av anskaffningspriset.
I dagsläget börjar prislappen på skyddsvästarna från 300 euro, vilket större delen av dem som svarade på enkäten anser vara för mycket, i synnerhet när det inte går att prova västen på förhand. Testjägarna var särskilt nöjda med att de fick testa västen innan de fattade beslutet om att köpa den. Att västen har rätt storlek och sitter som den ska är avgörande för att den inte ska upplevas som ett besvär. För den som köper en väst på nätet är ju risken stor för att den inte kommer att passa.
