Gravat älgkött
Publicerad8.9.2025En ytterfilé från en gammal älgko blir sanslöst god när jag gravar den. Färgen är fin, konsistensen är saftig och sockret ger god smak. Det gravade köttet smälter i munnen.
1 kg putsad ytterfilé av älg
½ dl salt
1 dl socker
1 msk grovmalen svartpeppar
2 msk grovt krossade enbär
2 msk äppelbrandy
1 kvist rosmarin
2 knippen timjan
Putsa köttet och dela filén på längden. Blanda salt, socker, svartpeppar och enbär. Gnid in älgfiléerna med kryddblandningen.
Lägg köttet och kryddblandningen i en plastpåse. Tillsätt äppelbrandy, timjan och rosmarin. Förslut påsen.
För att starta gravningsprocessen låter du köttpåsen stå framme i rumstemperatur i 6–7 timmar. Ställ sedan in köttet i kylskåpet och vänd på det minst en gång om dagen.
Efter 4–6 dagar är det gravade köttet klart. Skär upp köttet i tunna skivor.
Vad brukar du laga av älgköttet? Berätta i kommentarsfältet om dina favoritvardagsvilträtter!