Maten

Gravat älgkött

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad8.9.2025

En ytterfilé från en gammal älgko blir sanslöst god när jag gravar den. Färgen är fin, konsistensen är saftig och sockret ger god smak. Det gravade köttet smälter i munnen.

1 kg putsad ytterfilé av älg

½ dl salt

1 dl socker

1 msk grovmalen svartpeppar

2 msk grovt krossade enbär

2 msk äppelbrandy

1 kvist rosmarin

2 knippen timjan

Putsa köttet och dela filén på längden. Blanda salt, socker, svartpeppar och enbär. Gnid in älgfiléerna med kryddblandningen.

Lägg köttet och kryddblandningen i en plastpåse. Tillsätt äppelbrandy, timjan och rosmarin. Förslut påsen.

För att starta gravningsprocessen låter du köttpåsen stå framme i rumstemperatur i 6–7 timmar. Ställ sedan in köttet i kylskåpet och vänd på det minst en gång om dagen.

Efter 4–6 dagar är det gravade köttet klart. Skär upp köttet i tunna skivor.

Vad brukar du laga av älgköttet? Berätta i kommentarsfältet om dina favoritvardagsvilträtter!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Metsästäjälehti
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.