Ungdomsredaktionen

Duvtartar – en enkel men förfinad maträtt

Tartar är en enkel och lättlagad kötträtt där man äter köttet rått, vanligen med en äggula ovanpå och en brödskiva under.

Text och bilder Kerttu Korpi

Publicerad11.7.2025

Oftast görs tartar på nötkött, men kött från andra djur, som jaktbara fåglar, går också bra. Jag kollade med Livsmedelsverket och personen jag talade med påpekade att köttet kan innehålla bakterier och att man bör vara medveten om riskerna med att äta rått kött. Det samma gäller för traditionell nötköttstartar och kötträtter överhuvudtaget. 

I min familj har vi många gånger lagat den här maträtten på jaktbara fåglar och det har aldrig blivit några bekymmer. Enbart härliga smakupplevelser!

Till det viktigaste hör att sörja för god hygien och se till att köttet har förvarats rätt. Köttet får inte bli skämt eller ha haft kontakt med innehållet i fågelns tarmar. Det är med andra ord förnuftigt att plocka köttbitarna ur fågeln före urtagningen. Och när allt detta är klappat och klart så kan vi sätta igång med kockandet! 

Tartar passar utmärkt som förrätt, men också som huvudrätt. Här följer ett tartarrecept för fyra personer med lagom stora portioner som förrätt. 


4 portioner

2 bröstfileer av duva eller någon annan fågel 

1 msk kapris 

2 klyftor saltgurka 

2 msk (cirka) inlagd rödbeta 

Lök, salt och peppar  

Sås, exempelvis worcestershire, sriracha eller majonäs. Själva använde vi sriracha.  

Skärgårdsbröd 

4 äggulor 

Persilja


Börja med att finfördela köttet, kaprisen, saltgurkan, rödbetan och löken. 

Rör ihop de finfördelade ingredienserna i en skål. Tillsätt salt, peppar och sås, och rör ihop väl.  

Skär brödet i rätt tunna skivor och bryn skivorna i smör och/eller olja i en panna.  

Lägg de stekta brödskivorna på var sin tallrik. Dela den ihoprörda tartarsmeten i fyra delar och lägg på brödskivorna. Gör en grop för äggulorna i mitten. 

Separera gulorna från vitorna och stjälp gulorna på brödskivorna, i groparna. 

Pynta med persilja, servera och njut!   

Med äggulorna gäller det att vara försiktig och ha tålamod eftersom de lätt spricker. Vi lyckas inte heller alltid hälla dem hela, men detta påverkar förstås inte smaken. 

Köttets smaknyanser kommer fint fram och i synnerhet saltgurkan och rödbetan tillför en trevlig, lätt sötma. Den här gången glömde vi löken, men tartar smakar gott även utan lök.  

För somliga läsare låter det kanske avskräckande att äta rått kött, men jag rekommenderar er varmt att pröva på!

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Nytt är inte alltid bäst

11.7.2025
Ungdomsredaktionen

Vad jag fann på min fågelutfärd

11.7.2025
Maten

Rulle av rådjurssida

11.7.2025
Maten

Viltrullar

11.7.2025