Confitering gör järpen ännu godare!
Jaktsäsongen för hönsfåglar står för dörren. Järpen är liten hönsfågel med ljust kött som blir delikat viltmat.
Confitering, det vill säga kokning i fett, passar för många slags kött med ben, men passar särskilt bra för små hela fåglar samt för ben och vingar av större fåglar. Kött som tillagas i fett blir särskilt mört och gott eftersom det inte finns någon risk för uttorkning.
Principen för confitering är den, att köttbitarna radas tätt i grytan eller kastrullen, täcks med fett och tillagas på rätt mild värme. Det bästa fettet är ank- eller gåsfett med neutral smak, som kan köpas på burk i välsorterade matbutiker. Rypsolja har en neutral smak och kan användas i stället eller som komplement.
Confiterat kött kan ätas direkt eller användas som ingrediens i en maträtt.
Confiterade järpar
Ungefär 4 portioner
2–4 järpar, helst plockade
1 tsk salt
1 burk (400 g) gås- eller ankfett
ca 1 liter rypsolja
Plocka och torka järparna. Strö salt över dem och låt dra en stund i rumsvärme. Lägg fåglarna sida vid sida i en gryta eller stålkastrull. Kärlet ska inte vara större än att de precis får plats på bottnen; det minskar behovet av fett. Häll fettet på fåglarna. Skarva med rypsolja om fettet inte räcker till för att täcka dem. Lägg på locket och låt sjuda på 100 grader i ugn i cirka 2 ½ timmar. Låt svalna innan du lyfter fåglarna ur fettet och lossar köttet från benen.
Ett tips: Om du inte använder köttet genast; låt kärlet svalna i rumsvärme och ställ det i kylskåpet. Där stelnar fettet och bildar ett skyddande och lufttätt täcke över köttet, som kan sparas i några dagar. Benfritt kött går också att frysa in för senare användning.
Ett tips: Även fåglar, ben och vingar av andra arter går att confitera.
Ajvar-järppasta
4 portioner
2–3 confiterade järpar
2 lökar
1 msk olja eller smör
1–2 vitlöksklyftor
1 burk (350 g) ajvar, dvs paprika-auberginesås
1 tsk timjan
¼ tsk svartpeppar
Salt efter tycke och smak
Dessutom
350 g bandpasta
Börja med att koka upp pastan i generöst saltat vatten och låt den koka enligt anvisningarna på paketet.
Plocka köttet från benen. Skala och finfördela lökarna. Sautera löken i fett i en panna och tillsätt efter en stund köttet. Sautera en stund till under omrörning. Tillsätt ajvar-såsen och kryddorna. Koka upp.
Spara 1-2 dl av pastans kokvatten och häll av pastan. Tillsätt kokvattnet i såsen tills den får en lämplig konsistens. Kokvattnet tillför maten salt; avsmaka därför innan du (eventuellt) saltar.
Rör ner pastan i såsen och servera genast.
Ett tips: Ajvar är en paprika-auberginesås från Balkan. Finns i välförsedda större mataffärer och etniska matbutiker. På nätet finns anvisningar för dig som vill laga din ajvar själv.