Utsläppta vajor fann skogsvildrenarna i Suomenselkä

Skogsrensvajorna som släpptes från tillvänjningshägnet i Aittosuo i Karstula har anslutit sig till skogsvildrenarna i Suomenselkä.

Bild Milla Niemi
Publicerad11.11.2021

De vilda skogsrensvajorna infångades i början av mars i Kuhmo och transporterades till tillvänjningshägnet i Karstula. Tre av de fyra vajorna kalvade i hägnet och i juli släpptes samtliga sju ut i naturen.

Sedan renarna återfått friheten har projektpersonalen följt deras rörelser med sändarhalsband. Till en början höll sig vajorna i närheten av hägnet, men har sedan dess strövat omkring, ibland tiotals kilometer från hägnet. En av vajorna har redan tillbringat ett par veckor i Alajärvi.

– Skogsrenarnas brunstperiod är nästan slut och vi vet att det i samma trakter finns sändarförsedda renar som hör till Suomenselkäpopulationen, berättar Sakari Mykrä-Pohja på Forststyrelsen som är projektchef för SkogsvildrenLIFE.

– Enligt positionsangivelserna verkar det uppenbart att en av vajorna från tillvänjningshägnet i Karstula har anslutit sig till dem, fortsätter Mykrä-Pohja.

Enligt de senaste positionerna verkar det som om också två till av vajorna som släpptes från Karstulahägnet skulle röra sig i området där det finns vilda renar. Den fjärde vajans halsband har slutat fungera.

Kompletteringsutsättningen i Karstula ingår i det EU-finansierade projektet SkogsvildrenLife för att förvalta och skydda skogsvildrenen. Projektet inleddes 2016 och koordineras av Forststyrelsens Jakt- och fisketjänster.