Åland

Jaktportalen ditt digitala jaktkort

Vi har nu lanserat Jaktportalen, där du hittar ditt jaktkort digitalt.

Text Roger Gustavsson

Publicerad10.11.2021

Förutom uppgifter om jaktkortets och älgskjutprovets giltighet så kommer du även att kunna ha digitala kartor över dina jaktmarker samt jaktlag direkt sammankopplade till dig i din mobil eller din dator. Du kommer även att till ditt jaktkort kunna koppla e-post samt telefonnummer vilket gör att jaktförvaltningen men även det egna jaktlagets medlemmar enklare kan nå dig. I portalen kommer även jaktenheten att kunna publicera nyheter och information som vi tror intresserar och berör jägarkåren. Jaktportalen hittar du under adressen https://jakt.regeringen.ax.

Första gången du ska logga in använder du ditt jaktkortsnummer och födelsetid (födelsedatum anges enligt ddmmåå).

Genast efter det skapar du ett konto med en fungerande epost-adress samt ett lösenord som du själv väljer. Efter det kan du börja utnyttja ditt digitala kort. Om du ännu inte betalt ditt jaktkort så kan göra det i portalen, detta fungerar både med kreditkort och internetbank.

Jaktportalen fungerar naturligtvis lika bra i mobilen som på datorn, väljer du att använda mobilen så får du redan första gången en möjlighet att ladda ner en webb-app för ännu enklare hantering av dina jaktärenden. Om du inte laddar ner appen direkt så går det ändå att göra detta i ett senare tillfälle. Här är viktigt att komma ihåg om du använder Iphone så måste du använda Safari för att kunna ta ner appen. Den som fortsättningsvis så önskar kan använda pappersjaktkortet precis som tidigare.

 

Första gången du går in i jaktportalen så uppmanas du installera webb-appen. Du kan installera appen innan du loggar in.

 

Genom att klicka på menysymbolen högst upp till vänster så öppnar sig menyn varifrån du enkelt kan navigera vidare i Jaktportalen.

 

Under fliken jaktkort hittar du dina grunduppgifter angående jaktkortet. Scrollar du neråt så hittar du på samma sida eventuelle uppgifter om älgskjut- och bågskjutprov. Om du inte har ett för innevarande säsong giltigt jaktkort så finner du här även en länk till betalning av aktuellt jaktkort. Betalningen kan genomföras antingen med finska nätbanker eller med kreditkort.

 

I kartan kan du förutom att navigera dig och kontrollera ditt/dina jaktlags gränser även lägga upp intressanta punkter t.ex. så kan du dela var jakttornen står med alla i jaktlaget. Men du kan även välja att hålla en plats för dig själv. Kontaktpersonen för respektive jaktlag ansvarar för att medlemmarna blir ihopkopplade med rätt jaktlag.