Bild: Holtti Hakonen

Brittisk finansiering gör våtmarksprojekt möjliga

Eftersom Finland hör till de främsta europeiska häckningsområdena för sjöfåglar och vadare så befinner sig fågelmiljöerna i vårt land i nyckelställning för de europeiska sjöfåglarna. Detta i så hög grad att man också utomlands är beredd att bidra med finansiering.

Publicerad5.9.2024

Sjöfåglarna och vadarna som häckar i vårt land flyttar varje år söderut längs den västliga flyttvägen; somliga till de brittiska öarna och somliga över Sydsverige, Danmark, Tyskland och Frankrike ända till Italien. Största delen av stjärtänderna inom EU och nästan hälften av de europeiska kniporna häckar på våra nordliga myrar.

De flyttande sjöfåglarna är gemensamma och därför samarbetar Finlands viltvårdsstiftelse med Waterfowlers’ Network som har grundats av de europeiska jaktorganisationerna, i synnerhet för att utveckla insamlingen av medel.

En jaktpositiv värdegrund

Den engelska medlemsorganisationen i Waterfowlers’ Network, British Association for Shooting and Conservation (BASC), har anmält intresse för att finansiera iståndsättningar av livsmiljöer bara utgångspunkterna är de rätta.

Finlands viltvårdsstiftelse ansökte om stöd av BASC och fick i augusti i fjol stödbeslutet från fonden Wildlife Fund. BASC beviljade viltvårdsstiftelsen 46 500 euro för tre separata våtmarksobjekt i samarbete med projektet Sotka-våtmarker.

Avgörande faktorer för beslutet var Finlands betydelse som häckningsområde för de europeiska sjöfåglarna, det nära samarbetet med viltcentralens projekt Sotka-våtmarker och vår jaktpositiva värdegrund som samtidigt vårdar jaktens hållbarhet och mångfalden i naturen.

Maskinarbetet och utrustningen omkring

Planerna för de utvalda våtmarkerna realiseras av projektet Sotka-våtmarker och finansieras av jord- och skogsbruksministeriet medan BASC står för maskinarbetena och utrustningen omkring. Viltvårdsstiftelsen svarar för allokeringen av finansieringen för objekten, koordineringen av projekten och rapporteringen till BASC.

Avvikande från de övriga Sotka-våtmarksobjekten innebär BASC-finansieringen ett krav på en lite längre skötselskyldighet. Markägarna förbinder sig att lämna in en årlig rapport i tio år sedan objektet blivit färdigt. Den långa rapporteringsperioden visar hur stor vikt BASC lägger på långsiktigheten och målsättningarna för mångfalden. På objekten görs varje år underhållsröjningar, sjöfågelinventeringar och jakt på små rovdjur.

Våtmarkerna byggs med reglerbara fördämningar så att vattennivån kan höjas och sänkas med årstiden. Riktigt utfört bevarar detta våtmarken som en gynnsam livsmiljö för de ryggradslösa djuren, som i sin tur utgör föda för sjöfågelungarna.

BASC

Finansieringen från BASC är den största enskilda summan som har beviljats av övervintringsländerna för iståndsättning av häckningsmiljöer i norr. Finansieringen fungerar samtidigt som ett utmärkt exempel på betydelsen av organisationen Waterfowlers’ Network som grundades 2019.

Waterfowlers’ Network samlar aktörer

Waterfowlers’ Network samlar jägarorganisationer utmed flyttvägen för att samordna finansieringen och stödet för betydelsefulla forsknings- och livsmiljöprojekt som överskrider statsgränser.

Waterfowlers’ Networks medlemsorganisationer har tidigare finansierat Sotka-våtmarksobjekt i Ilomants, Vörå, Övertorneå och Rovaniemi, och har stött det internationella bläsandsforskningsprojektet Project Penelope.