Norjasta saatu kuva Neidenin supikoirasta.

Supikoirahavaintojen metsästystä pohjoisessa

Pohjoismaisessa supikoirahankkeessa pidetään Lapin supikoirakanta mahdollisimman harvana ja estetään supikoirien leviäminen Ruotsiin ja Norjaan. Harventunut supikoirakanta vaatii tarkkuutta – seurannan ja pyynnin osalta ote ei saa herpaantua.

Teksti Sami Tossavainen Kuva Erik Lund, SNO, Norja

Julkaistu5.9.2023

Lapin alueella supikoirasaaliit ovat olleet laskusuunnassa vuodesta 2010, eli siitä kun pohjoismainen yhteistyö alkoi. Tehostettu pyynti, kiitos vapaaehtoisten metsästäjien, on tuonut tulosta. Ruotsista kerrotaan, että tulijoita Suomen suunnalta on ollut vähemmän kuin 2010-luvulla.

Lapin supikoirasaaliin painopiste on Lounais-Lapin kunnissa sekä Rovaniemen ja Ranuan alueella. Supikoiralla on lisääntymispotentiaalia pohjoisessakin. Kemijärveltä saatiin 2021 saaliiksi noin parikymmentä supikoiraa, mikä viittaa onnistuneisiin pentueisiin. Pyynnin ja seurannan on oltava siten jatkuvaa.

Ylä-Lapin supikoirahavainnot ovat olleet viime vuosina hyvin harvassa. Yllättäen Norjasta Neidenistä reilun 10 km etäisyydeltä Suomen rajasta saatiin supikoira marraskuussa 2022. Aikuinen uros ammuttiin kettuhaaskalta. Pyytäjät epäilivät sen olleen liikkeellä parin kanssa, mutta naarasta ei kuitenkaan tavoitettu.

Koska saalis on Lapissa vähentynyt, Pohjoismainen supikoirahanke on lisännyt yhteistyötä ja koulutusta Lapin eteläpuolella. Tehopyyntialue laajentuu.

Kaikki havainnot tarpeen – maastosta, tien varsilta ja somen syövereistä

Metsästäjät saavat havaintoja supikoirista haaskapaikoilta, saaliina loukuistaan ja koirat löytävät supikoiria haukkuunsa. Varsinkaan harvan supikoirakannan alueella metsästävän ei kannata pelätä koiran käytön jatkossa vaikeutuvan siitä, että lopettaa supikoiran haukkuun. Enemmän ongelmia tulee, jos supikoirat lisääntyvät.

GPS-seurannassa olleiden yksilöiden on huomattu löytävän helposti hirvien suolistuspaikkoja. Hirven suolia ja roippeita kannattaakin käyttää riistakameraseurantaan, kunhan luvat maanomistajalta on kunnossa.

Yleinen havainto on tien pientareelta ilmoitettu supikoira. Kesällä ja alkusyksystä auton alle jääneet pennut kertovat siitä, että alueelta saattaa löytyä supikoiria enemmänkin. Havainnot kannattaa ilmoittaa eteenpäin. Erikoisimpia havaintoja tiestöltä on Enontekiöltä kelikameran tallentama supikoira.

Sosiaalisessa mediassakin kannattaa olla tarkkana. Kyläyhteisöjen ryhmissä saattaa olla kuvia supikoiran vierailuista mökin pihamaalla tai kuvia supikoiran jätöksistä pihapolulla. Nopea tiedonkulku metsästäjille auttaa pyynnin toteutuksessa. Supikoirat voidaan poistaa ennen kuin ne ehtivät lisääntyä.

OSALLISTU ARVONTAAN:

Nappaa tuore kuva supikoirasta Pohjois-Suomessa

Lähetä syys-joulukuussa 2023 supikoirasta saatu riistakamerakuva Lapin alueelta tai Kuusamon, Taivalkosken, Pudasjärven tai Iin riistanhoitoyhdistyksen alueelta Lapin aluetoimistolle (lappi@riista.fi). Kuvan lähettäneiden kesken arvotaan noin 50 euron arvoinen palkinto. Lisäksi palkitaan pohjoisin kampanjan aikana riistakameralla kuvattu supikoirakuva.

Tehostettu riistakameraseuranta ja arvonta on käynnissä 1.9.-31.12.2023. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

Kuvakeruun tavoitteena on saada lisätietoa supikoiran esiintymisestä Pohjois-Suomessa.