Suomen Riistanhoito-Säätiö
Riistantutkimusta ja elinympäristöjen hoitoa

Vuonna 1942 maa- ja metsä­talousministeriö ja Suomen Metsästäjäliitto perustivat suomalaisen riistanhoidon ja -tutkimuksen kehittämiseksi Suomen Riistanhoito-Säätiön.

Julkaistu8.11.2024

Säätiö toimi suomalaisen riistantutkimuksen uranuurtajana aina riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen perustamiseen asti. Suomen Riistanhoito-Säätiö on julkaissut vuosittain riistatieteellistä Suomen Riista -kirjaa yhteistyössä riistantutkimuksen kanssa. Se myös myöntää apurahoja nuorille riistantutkijoille.

Vuonna 2021 säätiö aloitti maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella hankkeen varainkeruun kehittämiseksi ja rahoituksen kanavoimiseksi elinympäristöjen ennallistamiseen ja riistantutkimukseen. Säätiö on saanut asiamies Antti Saarenmaan vetämän varainkeruuhankkeen myötä merkittäviä tukia muun muassa brittiläiseltä metsästysjärjestöltä BASCilta, Metsä- Groupilta, lukuisilta yrityksiltä ja sadoilta yksityishenkilölahjoittajilta sekä tukituotteiden ostajilta. Kerättyjä varoja on ohjattu SOTKA-kosteikkokohteisiin ja säätiön omiin ennallistamishankkeisiin.


Vuosina 2024-2026 säätiö laajentaa jälleen toimintaansa. Se ennallistaa Just Transition Fund -rahoituksen ja keräämiensä varojen avulla tuotannosta poistuneita turvetuotantoalueita Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa monimuotoisiksi kosteikkoalueiksi ja suoelinympäristöiksi.

Ennallistamishankkeidensa tukemiseksi säätiö on lanseerannut muun muassa digitaalisen metsästäjien etukortin, Sorsabonuksen, ja The Wetter the Better -tuotesarjan.

Lue lisää: riistasaatio.fi ja wetterthebetter.fi

 


 

Suomen Riista -julkaisu

Suomen Riistanhoito-Säätiön yhtenä tarkoituksena on vuodesta 1946 alkaen ollut monitieteisen riistaeläimiä, metsästystä ja riistanhoitoa käsittelevän tutkimuksen ja suomenkielisen julkaisutoiminnan tukeminen.

Tänä vuonna ilmestyy Suomen Riista -sarjan 70. vuosikerta. Vuosikymmenten mittaan sarjassa on julkaistu noin 900 tutkimusartikkelia (lähes 18 000 sivun verran).

Viime vuosikymmeninä julkaistuja 5–7 vertaisarvioidun ja valokuvin kuvitetun artikkelin niteitä on tilattavissa painettuina, ja osa artikkeleista on vapaasti luettavissa säätiön verkkosivuilla.