Samson-supikoiralla peitinkarva puuttuu kokonaan.

Samson-supikoiria Pohjois-Karjalassa

Esimerkiksi ketulla voi olla synnynnäinen kehityshäiriö, jonka seurauksena yksilöltä puuttuu kokonaan peitinkarva. Ilmiötä kutsutaan Samsoniksi.

Teksti ja kuva Kai-Eerik Nyholm

Julkaistu7.3.2025

Heinäkuun 23. päivä sain tunnistettavaksi Liperin Mattisenlahdesta riistakamerakuvan, jossa oli huonossa valaistuksessa noin kissan kokoinen nisäkäs. Epävarma loppupäätelmä olikin kissa. Elokuun puolella samalta kameralta tuli parempilaatuinen kuva, jonka perusteella tunnistin eläimen supikoiraksi. Mutta se oli oudonnäköinen; yksilön karvapeite näytti olemattomalta, mutta tasaiselta. Mietin, voisiko supikoirassa olla Samson.

Loukku laukeaa, mutta havainnot jatkuvat

Syyskuun 8. päivänä riistakameran lähellä oleva kanu-loukku laukesi ja mysteerieläin jäi kiinni. Pyysin loukun omistajaa lopettamaan supikoiran ja toimittamaan sen minulle tutkittavaksi.

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

Yksilö oli saman vuoden naaraspentu painoltaan kolme kiloa, mutta eläin oli todella erikoisen näköinen. Jalat näyttivät suhteettoman pitkiltä, koska peitinkarvaa ei ollut. Samoin kuono näytti normaalia pidemmältä.

Lähetin yksilön tutkittavaksi Ruokavirastoon, josta sillä vahvistettiin olevan Samson eli synnynnäinen peitinkarvojen puuttuminen. Supikoiralla ei ollut kapia eikä trikiiniä, mutta se oli heikkokuntoinen ja siinä oli näppylöitä, rupia sekä useita puutiaisia kiinnittyneenä.

Seuraavat havainnot

Lokakuun 12. päivänä hirvikoira tappoi alueella samankaltaisen eläimen. Viimeisin havainto elävästä Samson-supikoirasta tuli joulukuun 14. päivänä, jolloin samalla alueella maatalon pihassa oli vieraillut peitinkarvaton yksilö.

Kyseessä oli todennäköisesti supikoirapentue, jossa oli useita kehityshäiriöstä kärsiviä yksilöitä.

Samson pähkinänkuoressa

  • Ilmiö yleisin ketuilla, mutta esiintyy joskus myös supikoirilla
  • Samson-yksilöillä peitinkarva puuttuu kauttaaltaan (joillakin yksilöillä voi olla osittainen peitinkarvojen puutos)
  • Ilmiön geneettistä syntymekanismia ei tunneta hyvin, mutta se on väistyvä (resessiivinen) geneettinen mutaatio
  • Harvinainen ilmiö luonnossa