Metsästäjän varusteet

Tikaspassi – passitornin korvike

Ampumatorneihin ja -koppeihin liittyville puutyö- ja timpuritalkoille on vaihtoehto. Tikaspassi on asennettavissa ja siirreltävissä kahden henkilön voimin ja vaatii pystytykseen vain tarpeeksi tukevan puun.

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu29.6.2022

Tikaspassi on puuta vasten nojaava, istuimesta ja sille nousevista tikkaista koostuva metallirakenteinen kokonaisuus, joka nostaa metsästäjän mallista riippuen 3-6 metrin korkeuteen. Se mahdollistaa hyvän näkyvyyden, kohti maata suuntautuvat riistalaukaukset ja mukavan passittelun pidemmäksikin aikaa. Tikaspassi voi olla suunniteltu yhden tai kahden henkilön istuttavaksi ja monessa mallissa on myös seisomisen mahdollistava jalkataso.

Perinteiseen hirvitorniin nouseminen ja niillä istuminen tuntuu korkeita paikkoja kammoavista varmasti mieluisammalta kuin tikaspassi, mutta metsävaltaisilla alueilla, epätasaisella alustalla ja rinnemailla tikaspassi on oiva vaihtoehto.

Tikaspassin asentaminen

Tikaspassin saa usein purettua kahteen tai useampaan osaan, jolloin yhteen normaalikokoiseen peräkärryyn niitä mahtuu kaksi tai jopa kolme.

Mallista riippuen asentaminen voi olla hyvin jouhevaa. Lähtökohtaisesti jokaisessa nostetaan passi-tikas-yhdistelmä ensin puuta vasten, kiilataan tikkaiden jalat tukevasti maakiiloilla, kiinnitetään tikkaiden keskiosan tuet puunrunkoon, ja lopulta kivutaan ylös kiristämään kiinnitysliinalla istuin tiukasti puuta vasten. Korkeimmissa ja laadukkaimmissa malleissa tikkaiden alaosasta juoksevat puun ympäri ristikkäisliinat, joilla tikaspassin sivuttaisheilunta poistetaan.

Katso video tikaspassin pystyttämisestä:

 

Tikaspassin pystyttäminen onnistuu kahdelta tekijältä sujuvasti, kolmannen päätyessä usein neuvovaan ja viisastelevaan rooliin.

Tikaspassi on kiinnitetty jaloistaan maahan kiiloilla ja kiristetty puuta vasten erityyppisillä liinoilla. Kuvan korkeassa tikaspassissa yksi liinoista kiertää puun ristiin takaa ja estää sivuttaisheilunnan.

Tikaspassin käyttö

Tikaspassin käyttäminen on varsin yksinkertaista. Metsästäjä kiinnittää varusteensa nostonaruun, kiipeää ylös istuimelle, kiinnittää valjaidensa hihnan kiinnityslukkoon, laskee turvakaarenakin toimivan ampumatuen eteensä ja nostaa varusteet perässään ylös.

Tikaspassin puuhun on hyvä kiinnittää tukeva karbiinihaka istuimen yläpuolelle, jolloin metsästäjä voi kiinnittää turvavaljaansa siihen. Varusteet nostetaan perässä narulla.

Edut

Tikaspassin eduiksi voidaan laskea sen nopea pystytettävyys ja helppo siirreltävyys. Mikäli metsästysseuralla on tarvetta ja halua vaihdella passipaikkoja, onnistuu tikaspassin siirtäminen parilta henkilöltä.

Lisäksi passipaikka saadaan helpommin korkeammalle kuin hirvitorni, sillä istumakorkeuden määrittää lähinnä tikkaiden pituus. Kuuden metrin korkeudessa hyvällä penkillä on mukava istua ja tarkkailla ympäröivää luontoa ja odottaa riistatilannetta. Harva puurakenteinen torni nostattaa käyttäjänsä yhtä hyville näkymille!

Tikaspassi ei myöskään vaadi samalla tavalla yhtä laajaa, tasaista maa-aluetta eivätkä sen rakenteet ajan myötä lahoa.

Aseella kuin aseella ampuva henkilö voi löytää itselleen soveltuvan asennon, koska ampumatuen voi joko laskea tai nostaa ylös.

Soveltuu myös yhdessä metsästämiseen

Omat kokemukseni tikaspasseista, erityisesti hieman korkeammista ja kahden istuttavaksi tarkoitetuista, ovat olleet myönteisiä.

Riittävän leveä penkki antaa huimasti istumatilaa, ja painorajat ovat useimmissa tikaspasseissa melko korkeat ja mahdollistavat yhteiskäytön.

Mukana on parhaimmillaan ollut toisen aikuisen lisäksi myös lapsi. Kunhan huolehtii nousu- ja istumaturvallisuudesta valjailla ja ohjaten, tikaspassissa passittelu sopii erinomaisesti pienemmillekin metsästäjänaluille.

Kuuden metrin korkeudelta näkyvyyttä on hulppeasti, ja aika rientää kuin siivillä ympäristöä tarkkaillen. Äänet kuuluvat ylös istuintasolle erinomaisesti ja seinien ja katon puuttuminen tuovat passittajat osaksi ympäröivää luontoa.

Tikaspasseista osa on yhden istuttavia, osaan mahtuu useampikin.

Milloin tikaspassi toimii puista tornia paremmin?

  • Tiheämmän puuston alueella
  • Kun passipaikkaa on tarve siirtää
  • Kun halutaan varmistaa metsästäjän pääsy tarpeeksi korkealle
  • Epätasaisella alustalla

Lisää samasta aiheesta

Metsästäjän varusteet

Katselukiikarit

3.5.2024
Metsästäjän aseet

Säänkestävyyttä metsästysaseeseen

9.11.2023
Turvallisuus ensin

Turvallisesti tornissa

5.9.2023