Nuorten toimitus

Talvijahdissa parhaan kaverin kanssa

Aamu on aurinkoinen, lunta ja pakkastakin on kohtuullisesti eli tiedossa on hyvä päivä jänisjahtiin. Mäyräkoira Sulo on täynnä intoa ja virtaa, kun tutkapanta otetaan esiin.

Teksti Hanna Metsälä  Kuvat Hanna Metsälä, Anssi Metsälä

Julkaistu11.3.2021

Jäniksen jälkiä on paljon ja tilanne näyttää hyvältä. Sulo pääsee vihdoin tositoimiin ja ei kauaakaan, kun maastonakki merkkaa tuoreen jäljen. Ajo raikaa ja passissa odotellaan valmiina.

On uskomatonta, miten pienellä koiralla voi olla niin tarkka nenä ja kuinka kovaa koira pääseekään hangessa. Tai pääseehän sitä, kun on vain pidemmät jalat, nimittäin kantajalla. Välillä ajo on kulkenut eteenpäin koiran ohjaajan kainalossa.

Kartasta näkee, kuinka ajo kulkee koko ajan samaa reittiä, isoa ympyrää metsän puolella eli koira on jäniksen jäljillä. Pian kuin tyhjästä jänis ilmestyy passin lähelle, pysähtyy ja lähteekin poispäin. Jänis jää liian kauas, ampumamatkan ulkopuolelle. Jänis on juoksuttanut koirankin aivan pyörryksiin ja koira hukkaa jäljen. Jänis oli ovela ja pääsi karkuun. Pienestä mäyräkoirasta näkee, kuinka häviö maistuu karvaalta jäniksen jäädessä tällä kertaa haaveeksi.

Kun Sulo on keskittynyt hommaansa, on nenä tiukasti maassa ja korvat hukkuvat. Omistajan käskyt menevät ohi, kunnes koiraan saa taas otteen.

Kova työ palkitaan aina

On aika pitää tauko ja punoa uusi suunnitelma. Makkaratulet pystyyn ja nokipannukahvit porisemaan. Suloa ei paljon makkarat kiinnosta. Se lähtee tarmokkaasti itse takaisin metsään, kun isäntäväki laiskottelee.

Kuinka ollakaan Sulo kaivaa jälleen jostain jäniksen ylös. Kuulen ajon metsän puolella, pellon toisella laidalla. Lähden harppomaan kohti ajoa. Lunta on pellolla mukavasti ja täytyy itsekin tehdä töitä päästäkseen passiin.

Kerkeän odotella vain hetken, kun kuulen koiran ajon muuttuvan aivan vieressä kiivaammaksi. Pian ajouraa pitkin pomppii pitkäkorva. Nyt on tilaisuus. Tikka takoo tarkasti ja jänis saadaan eräksi. Sulo saapuu kaadolle. Sitkeä mäyräkoira palkittiin hienosta työstään.

Tapio oli tällä reissulla suotuisa, kuten kelikin. Luminen pakkaspäivä metsällä parhaan jahtikaverin kanssa saa hymyn huulille. Ei haittaa, vaikka ei saalista saisikaan. Luonnosta nauttiminen on se pääasia ja se, että koira palkittiin hyvästä ja sitkeästä työstä!