Pelasta henki – metsästäjän ensiapuvalmius kuntoon
Ensiaputarvikkeet ovat hyvin olennaisia metsästyksessä, jossa aseet ja vaikeakulkuinen maasto lisäävät riskejä. Hätätilanteessa avun saaminen voi kestää ja tilanteet saattavat eskaloitua jopa hengenvaarallisiksi.
Nykypäivänä marketeista löytyy monenlaisia varustepaketteja metsässä liikkuville. Laatu ja sisällön monipuolisuus voivat vaihdella hinnan mukaan, joten on tarpeen tarkistaa, mitä kaikkea paketista löytyy. Metsällä liikkuessa on ensiaputarvikkeiden hyvä olla käden ulottuvilla. Sen lisäksi että tarvikkeet ovat saatavilla, täytyy niitä myös osata käyttää oikein.
Turvallisuus ensin
Sadat tuhannet suomalaiset nauttivat metsästyksestä intohimoisena harrastuksena. Metsälle mukaan lähtee monen moista tarviketta, mutta kotiin saattaakin jäädä jotain paljon tärkeämpää kuin pyssyt ja panokset, nimittäin ensiaputarvikkeet.
Ensihoitaja Mikko Salmenkangas kohtaa työssään useita tapauksia, joissa yksinkertaistenkin tarvikkeiden puuttuminen on johtanut vakaviin vaaratilanteisiin.
– Aseisiin, optiikkaan tai muuhun varustukseen uppoaa merkittäviä summia rahaa, mutta niillä ei ole henkeä pelastavaa vaikutusta, uskoo Salmenkangas.
Syynä tarvikkeiden puuttumiselle on usein liiallinen itsevarmuus. Kun ei sattunut edellisellä kerralla, tuskin sattuu tälläkään. Metsästystä harrastava Salmenkangas kehottaa kuitenkin kääntämään ajatuksen toisinpäin.
– Mitäs jos metsästystoverille käy jotain, esimerkiksi puukon kanssa ja tulee massiivinen verenvuoto? Suurten valtimovuotojen kohdalla kyse on minuuteista, kun ihminen menee shokkiin ja lopulta verta ei riitä enää ylläpitämään elintoimintoja, hän toteaa.
Hän löytää ratkaisun tarvikkeiden puuttumiseen myös metsästyseuroista.
– Seurojen yhteiseen käyttöön, esimerkiksi seuruemetsästyksessä jahtipäällikön matkassa tai jokaisen jahtiryhmän varustuksessa, olisi hyvä olla välineet suurten verenvuotojen tyrehdyttämiseen sekä hypotermian ehkäisyyn, hän kertoo.
Varustautuminen on helppoa
Henkilökohtainen ensiapusetti, IFAK (Individual First Aid Kit) on suunniteltu yksinkertaiseksi ja helposti käytettäväksi avuksi henkeä uhkaavissa tilanteissa. Tällainen setti on hyvä pitää aina helposti saatavilla, esimerkiksi vyöllä tai repun kyljessä, jotta se on käyttövalmiina niin päivällä kuin pimeässäkin. Setti kuuluu myös Salmenkankaan tarvikkeisiin metsälle lähtiessä.
– Mukanani on aina IFAK-setti, mikä pitää sisällään taktisen hypotermiapeiton, kiristyssiteen, kaksi ensisidettä, haavanpakkaussidettä ja chestsealia, nenänielutuubin, suojahanskat sekä vaatesakset, hän luettelee.
Jokainen setin väline on valittu huolellisesti, jotta ne olisivat sekä tehokkaita, että helppokäyttöisiä. Ensiaputarvikkeet kannattaa pakata kestävään, kosteudelta suojaavaan pakkaukseen, jotta ne pysyvät toimintakuntoisina haastavissakin olosuhteissa.
– Harjoittele ja opettele omat välineet niin, että osaat tehdä esimerkiksi kiristyssiteen itselle myös heikommalla kädellä, neuvoo Salmenkangas.
Salmenkangas toteaa varustautumisen olevan helppoa. Yleisesti ottaen hän kehottaa metsästäjiä varautumaan edes kolmella tärkeimmällä tarvikkeella, joina hän pitää ensisidettä, kiristyssidettä sekä hypotermiapeittoa.
– Kyseessä on kuitenkin riskialtis harrastus, kun liikutaan luonnossa ja matkassa on aseita, puukkoja ja ynnä muuta sellaista. Vahinko ei katso aikaa tai paikkaa ja tulee kun sitä vähiten osaa odottaa, hän muistuttaa.
Miten sideharsorullaa käytetään?
Sideharsorulla on helppo ja monikäyttöinen ensiapuväline. Sitä voi käyttää monessa tilanteessa, jos vaikkapa tarkoitukseen sopivaa toista välinettä ei löydy.
Verenvuodon tyrehdyttäminen eli painesiteen teko
1. Paina haavaa suoraan käsin puhtaalla taitoksella,
jos vuoto on runsasta.
2. Aseta paksu taitos vuotokohdan päälle.
3. Kääri sideharsorulla tiukasti taitoksen yli ja jatka sidontaa ylöspäin. Älä koskaan kiristä liikaa!
4. Tarkista, että vuoto hidastuu tai loppuu. Jos ei, lisää toinen painetaitos ja jatka sitomista.