Viime vuosina naisten osuus metsästäjistä on kasvanut merkittävästi ja samalla myös heidän kiinnostuksensa metsästysmatkailuun on lisääntynyt.

Naismetsästäjät metsästysmatkailun kynnyksellä
Luonto, seikkailu ja yhteisöllisyys

Yhä useammat naiset hakevat metsästysmatkailusta metsästystilanteita, virkistäytymistä ja luonnon rauhaa. He pitävät tärkeänä helppoa saavutettavuutta, turvallisuutta, vastuullisuutta ja yhdessä jaettuja kokemuksia.

Teksti Tanja Shemeikka ja Tommi Häyrynen Kuvat Seera Parviainen ja Tero Salmela

Julkaistu2.5.2025

Metsästysmatkailun edellytykset – ideasta kannattavaksi ja vastuulliseksi liiketoiminnaksi -hankkeen selvityksen mukaan naismetsästäjille tärkeimpiä metsästysmatkailuun liittyviä mielikuvia ovat luonnon kauneus ja maisemat, uusien kokemusten saaminen sekä irrottautuminen arjen rutiineista ja vastuista. Metsästysmatkan odotetaan tarjoavan kokonaisvaltaisen elämyksen, jossa yhdistyvät riistahavainnot, metsästyksen jännitys sekä hyvinvointi ja virkistäytyminen.

Vastuullisuus on tärkeää naismetsästäjille: he arvostavat palveluita, jotka panostavat eettiseen metsästykseen, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja metsästyskäytäntöjen läpinäkyvyyteen.

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

Myös turvallisuuden tunne on naismetsästäjille merkittävä tekijä. Erityisesti ensikertalaiselle opastetut matkat ja yhteisölliset metsästyskokemukset madaltavat kynnystä lähteä mukaan. Naismetsästäjät toivovatkin lisää mahdollisuuksia oppia ja kehittyä metsästäjinä. Vertaistuki ja muiden naismetsästäjien seura koetaan tärkeäksi: yhdessä metsästäminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mahdollistaa kokemusten jakamisen.

Vastuullisuus ja eettisyys – metsästysmatkailun ytimessä

Naismetsästäjille metsästysmatkojen tulee perustua kestävään riistakantojen hoitoon, luonnon hyvinvoinnin varmistamiseen ja saaliin vastuulliseen talteenottoon ja hyödyntämiseen. Metsästyspalveluiden läpinäkyvyys, kuten sertifikaatit ja yhteistyö vastuullisten toimijoiden kanssa, lisäävät luottamusta ja kiinnostusta.

Lisäksi naisille on tärkeää, että metsästykseen liittyvät tarinat ja käytännöt tuodaan avoimesti esiin – esimerkiksi blogit, videot ja asiakaskokemukset Facebookissa ja Instagramissa voivat havainnollistaa vastuullisia toimintatapoja ja innostaa uusia harrastajia mukaan.

Mitkä tekijät vaikuttavat metsästysmatkan valintaan?

Vastuullisuuden ja kestävyyden lisäksi naisten metsästysmatkan valintaan vaikuttavat ennen kaikkea luonnonläheisyys, autenttiset ympäristöt, metsästystilanteiden tarjoama jännitys sekä turvallisuus. Helppo saavutettavuus ja selkeä informaatio madaltavat kynnystä osallistua, ja sosiaalinen media on tärkeä tiedonlähde metsästysmatkoja suunnitteleville naisille. Myös omat koirat ovat monelle tärkeitä: metsästyskoiran mukanaolo tekee kokemuksesta merkityksellisemmän ja lisää onnistumisen tunnetta.

Monille naismetsästäjille metsästysmatkailu on jaettu kokemus oman koiran kanssa – Myös Millalle ja saksanseisoja Herolle.

Valmius sijoittaa metsästysmatkailuun

Naismetsästäjät ovat kiinnostuneita metsäkanalintujen, kauriin, valkohäntäpeuran, jäniksen sekä sorsa- ja hanhijahdin kaltaisista jahdeista. Selvityksen mukaan metsästävät naiset ovat valmiita käyttämään keskimäärin 1 500 euroa vuodessa metsästysmatkailuun. Tällä panostuksella he odottavat vastineeksi turvallisuutta, laadukkaita elämyksiä ja vastuullisia käytäntöjä.

Metsästysmatkailu tarjoaa naisille paljon muutakin kuin saaliin – se on tapa kokea luontoa, kokea yhteisöllisyyttä ja kehittää itseään metsästäjänä. Kun nämä elementit yhdistyvät hyvin toteutettuun metsästysmatkaan, se tarjoaa elämyksiä, jotka jättävät pysyvän muistijäljen ja innostavat myös uusia harrastajia lajin pariin.

Mitä on pysyvä muistijälki metsästysmatkailussa?

Milla Kaario on Nokialla asuva metsästäjä ja yksi Metsästävät Naiset -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä. Ryhmässä on lähes 5 200 naisjäsentä ja määrä kasvaa vauhdilla. Naismetsästäjien yhteisöllisyys on vahvaa, metsästys on tuonut Millalle uusia ystäviä ja hän arvostaa naisten kesken vietettyä aikaa jahdissa.

– Olen metsästänyt viisi vuotta, ja kaksi saksanseisojaani ovat tärkeä osa metsästysharrastustani. Metsästysmatkoilla minua kiinnostavat erityisesti fasaanit ja metsäkanalinnut. Unohtumattomimpia kokemuksiani ovat olleet riekonpyynnit Lapissa, joissa tunturimaisemat ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen – jopa liikuttaneet minua, Kaario kertoo.

Hänen mukaansa naismetsästäjät kaipaavat metsästyselämyksen lisäksi myös opetusta riistan käsittelyyn, esimerkiksi nylkemiseen ja saaliin kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen.

– Tämä voisi hyvin olla yksi osa-alue metsästysmatkan sisällössä, Kaario sanoo. 


Kiinnostako metsästysmatkailu? Mitä odotat metsästysmatkaltasi? Jaa ajatuksesi ja kokemuksesi vastaamalla tutkimukseemme:

Metsästys- matkailuhanke

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) liiketoimintayksikkö toteuttaa Suomen riistakeskuksen kanssa maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman hankkeen Metsästysmatkailun edellytykset – ideasta kannattavaksi ja vastuulliseksi liiketoiminnaksi. Noin kaksi vuotta kestävässä hankkeessa (1.3.2024 – 30.4.2026) määritellään selkeät kannattavuuden, kestävyyden ja eettisyyden pelisäännöt, jotka toimivat kilpailuetuna sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla.

Lisätietoa hankkeesta Jyväskylän ammattikorkeakoulun kotisivuilta jamk.fi