Metsästysvideoiden tekeminen on helppoa ja vaikeaa

”Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” pätee edelleen. Kuvan välittämää viestiä käytetään yhä enemmän yhteiskunnallisissa keskusteluissa, niin hyvässä kuin pahassa. Siksi myös metsästystapahtuman kuvaajalla täytyy olla moraali ja eettinen vastuu kohdillaan.

Teksti ja kuvat Tero Salmela

Julkaistu13.1.2023

Kuvien ja videoiden jakaminen somessa ovat tuttua puuhaa lähes jokaiselle. Omia hetkiä sekä kokemuksia jaetaan avoimesti päivittäin. Kännykkä taskusta, kamerasovellus päälle, tallennetaan hetki ja jaetaan eteenpäin, ehkä sen kummempia ajattelematta. Helppoa ja suoraviivaista.

Samanhenkisistä seuraajista ja ryhmistä tulee yleensä kehuja ja tykkäyksiä, jolloin muodostuu tietynlainen turvallinen kupla. On hyvä tiedostaa, että ryhmät eivät lopulta ole täysin suljettuja. ”Suljettuun” ryhmäänkin jaettu postaus lähtee helposti leviämään omille teilleen, ehkä irrotettuna asiayhteydestään.

Kritiikkiin täytyy tottua

Kaatokuvan ottamiseen on hyvä käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Näin tapahtumasta jää itsellekin parempi muisto.

Sosiaalisessa mediassa jaettu, viimeisteltykin saaliskuva saattaa aiheuttaa tykkäysten lisäksi mielipahaa tai suuttumusta. Nämä reaktiot ovat täysin ymmärrettäviä. Kaikki eivät ole tottuneet käsittelemään kuolleita eläimiä tai edes näkemään niitä. Kaikki eivät metsästä, eivätkä ehkä ymmärrä tai hyväksy metsästystä. Erilaiset arvomaailmat on hyvä muistaa ja hyväksyä.

Jos yksittäinen kuva voi aiheuttaa katsojassa hyviä tai huonoja tunteita, niin videon välittämä viesti on paljon vahvempi. Videossa yhdistyvät puhe, äänimaailma ja sanattomat ihmisen välittämät reaktiot, jotka vahvistavat katsojalle välittyvää viestiä. Jokainen kokee ne eri tavalla, omasta maailmankatsomuksesta ja elämänkokemuksista johtuen.

Mieti minuutti ennen kuin julkaiset

Kun itse kuvaan ja editoin videomateriaalia, mietin etukäteen millainen lopullinen versio tulee olemaan. Mikä on videon tarkoitus, mikä viesti videolla halutaan kertoa ja ketkä ovat kohdeyleisöä? Kyseenalaistan itseni säännöllisesti: Voiko tällaista näyttää, onko tämä tarpeellista, voiko tämä kääntyä minua vastaan? Tämän pohdinnan joudun tekemään työni puolesta, mutta käyn läpi samat kysymykset vapaa-ajan videoiden kohdalla.

Metsästyskokemusten jakamista someen ei pidä lopettaa, vaikka joku saattaa pahoittaa mielensä. Riittää kun ennen julkaisemista kysyy itseltään: Voiko tämä aiheuttaa harmia? Valitettavana seurauksena tästä on, että mukaan astuu tekemisen vaikeus. Luontokuvien tai metsästysvideoiden teko on jo itsessään vaikeaa, lisäksi täytyy miettiä kestääkö tuotos julkisen tarkastelun.

Jo yksittäinen kuva voi aiheuttaa katsojassa hyviä tai huonoja tunteita, ja videon välittämä viesti on vielä paljon vahvempi.

Vapaata riistaa

Kaikkiin some-kanaviin kannattaa suhtautua avoimina. Niihin jaettu materiaali on, ikävä kyllä, niin sanotusti vapaata riistaa. Ainakaan itse en halua, että huonosti toteutettu tuotokseni päätyisi tahoille, jotka voisivat käyttää sitä minun tai harrastukseni mustamaalaamiseen. Pidänkin aina henkilökohtaisen sensuurin päällä jakaessani kuvia tai videoita.

Kerro kokonaisuudesta

Katson mieluiten videoita, joissa on niitä samoja asioita, mitä haen metsästyksestä ja luonnosta. Maisemat, äänimaailma, tunnelma ja tarina. Samaa yritän tavoittaa omissa videoissani. Haluan niiden kautta kertoa muille metsästyskokemuksista ja ylipäätään näyttää ulkopuoliselle, mitä metsästys oikeasti on.

Vaikka riistatilanne on jännittävä, on metsästys paljon muutakin kuin liipaisimen puristaminen. Tapahtumat ennen ruudin palamista ja sen jälkeen ovat tärkeitä. Niitä ovat teot ja päätökset, jotka johtivat riistan saamiseen saaliiksi.

Monista aiheista voisi someen jakaa enemmänkin. Vaikka siitä, kuinka paljon metsästäjät tekevät hyvää elinympäristöjen parantamiseksi tai riistatiedon saamiseksi. Nämä videot kertoisivat metsästyksestä paljon enemmän ulkopuoliselle katsojalle kuin pikaisesti tehty, suolikasalla kuvattu verinen kaatokuva.

 

Millaisia metsästysvideoita itse haluat katsoa? Kerro kommenteissa!  

 


Kirjoittaja tuottaa videoita muun muassa Metsästäjä-lehdelle.

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Metsästäjä on vastuullinen myös sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media on osa metsästystunnelmien jakamista ja tallentamista.

  • Pohdi, onko ottamasi kuva tai video sopiva kaikkien nähtäväksi. Kestääkö se julkisen tarkastelun?
  • Mitä kuva tai video kertoo metsästyksestä metsästäjille? Entä heille, jotka eivät metsästä?
  • Muista, että julkaisut ovat verkossa ikuisia, eikä mikään ryhmä ole aidosti suljettu.
  • Mikä on hauskaa tulilla kerrottuna, ei aina sovi julkisuuteen. Somessa keskiössä pitää olla riistan kunnioitus.
  • Kuvissa ja videoissa on erityisen tärkeää muistaa turvallisuus!

Lisää samasta aiheesta