Ruoka

Hirvenmaksapatee

Teksti Michael Björklund  Kuva Linus Lindholm

Julkaistu6.9.2024

Tämä on kaikkien maksapasteijan ystävien unelma-annos. Hirvenmaksapatee sopii alkupalaksi tai levitteeksi. Ota siis lihamylly esiin, se on ehdottomasti vaivan arvoista.

 

10 annosta

550 g hirven maksaa

250 g porsaan niskaa

1 tl valkopippuria

1 tl timjamia

2 tl suolaa

3 valkosipulinkynttä

1 keltasipuli

2 rkl voita

2 dl omenamehua

½ dl omenabrandyä

2 kananmunaa

300 g ohuita savukylkiviipaleita
vuoan vuorausta varten (erityisen
ohuita viipaleita voi tilata erikseen)

 

Aloita jauhamalla hirvenmaksa ja porsaan niska. Sekoita joukkoon mausteet.

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja paista voissa. Kaada joukkoon omenamehu ja kiehauta.

Ota kattila liedeltä, kaada joukkoon brandy ja anna seoksen jäähtyä.

Aja sipuliseos lihamyllyn läpi ja sekoita se maksan ja niskan kanssa. Aja seos lihamyllyn läpi 3 kertaa.

Peitä 1,5–2 litran vuoka kelmulla.

Vuoraa vuoka savukylkiviipaleilla niin, että viipaleet jäävät roikkumaan reunan yli. Kaada vuokaan jauheliha ja peitä se savukylkiviipaleilla.

Peitä kelmulla ja paista uunin vesihauteessa 120 asteessa, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Aseta lämpömittarin kärki vuoan keskelle.

Poista vuoka uunista ja anna pasteijan jäähtyä ja jähmettyä.

Leikkaa patee viipaleiksi ja tarjoile näkkileivän, suolakurkkujen, hyytelöiden ja marmeladien kanssa.