Riistakamera tuottaa metsästäjälle hyvää tietoa supikoirien aikatauluista ja mahdollistaa täsmäpyynnin.

Hajupönttö – kyttäyspyyntiä ilman haaskaa

Haitallisten vieraspetojen pyyntiin panostetaan yhä enemmän. Tehokas haaskapyynti mahdollistaa useita supikoirasaaliita illassa. Miten pyytää haaskalta, jos alueelle ei voida kasata eläinperäisiä jätteitä?

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu8.7.2021

Hajupönttö voi tapauskohtaisesti tarkoittaa mitä vain suljettua rakennelmaa, johon poratuista rei’istä tai aukoista kantautuvat ulos houkuttelumateriaalin tuoksut. Pienpedon on kuitenkin mahdotonta päästä sisään. Muissa maissa hajupöntön erilaisia muunnoksia käytetään kuulopuheiden mukaan pienpetojen pyynnissä tehokkaasti. Sen suurempia serkuksia löytyy aktiivisessa käytössä Pohjois-Amerikasta mustakarhujen pyynnin parista. Perinteisesti mustakarhun syötitys tapahtuu suljetulla tynnyrillä, joka on täytetty leivällä, donitseilla, koiranruoalla, popcornilla tai muulla tehokkaaksi havaitulla houkutteella. Pönttö tarjoaa pedolle viihdykettä ja tekemistä, ja tarvittaessa mahdollistaa tehokkaan metsästyksen.

Kotimaassa hajupönttöpyynnin kohderiistana on ensisijaisesti supikoira. Supikoiran haaskapyynti on tehokasta ja laajassa käytössä, ja näyttöjen perusteella hajupönttö toimii supikoiran pyynnissä miltei haaskan tavoin.

Katso video hajupöntön valmistamisesta ja käyttöönotosta.

 

Yksinkertainen rakenne

Pöntön peruselementit ovat säiliö – esimerkiksi kannellinen ämpäri – ja siihen asennettava putki, joka tuo syöttien hajut maan pinnalle. Suunnittelussa on hyvä huomioida pöntön kestävyys routarikkojen vähentämiseksi ja pöntön helppo poistaminen tarvittaessa. Lisäksi täyttämisen vaivattomuus palkitsee, kun lisätään voimakkaan hajuisia syöttejä pönttöön.

Pönttö pidetään pyytävänä syöttämällä sen sisään säännöllisesti supikoiraa houkuttavaa tavaraa. Välittömään ympäristöön voidaan myös levittää houkutteita, kuten savukalaöljyä.

Helposti avattava, reilun kokoinen putki helpottaa syötittämistä.
Pönttö kaivetaan maahan niin, että säiliö ja sen kansi jäävät varmasti maanpinnan alapuolelle. Ainoastaan putki jää näkyviin.

Hajupöntöltä pyynti

Supikoiraa saa pyytää ympäri vuoden. Hajuhoukutin on käyttökelpoinen vuodenajasta riippumatta, kunhan säiliö on routarajan alapuolella. Jäätyminen hillitsee tuoksuja, mutta ei täysin poista niitä.

Hajupönttö tarjoaa mahdollisuuksia aktiiviseen pyyntiin niin kyttäämällä kuin pintapyynnillä vakituisen “asiakaskunnan” synnyttyä. Riistakamera antaa metsästäjälle tarvittaessa selkeän kuvan pöntöllä vierailevista supikoirista ja niiden aikatauluista ja mahdollistaa täsmäpyynnin.

Metsästäjä voi saada helposti useita onnistumisia saman illan aikana. Pitämällä häirinnän riittävän harvana supikoirat eivät opi välttämään tiettyjä ajankohtia.

Supikoira suosii usein hämärää tai pimeää ajanjaksoa. Keinovalojen sekä infrapuna- ja lämpötähtäinten ollessa nykyään sallittuja apuvälineitä haitallisten vieraspetojen pyynnissä niiden käyttöönotolle onkin vahvat perusteet.

Supikoira ei todennäköisesti mene lankaan ikuisesti, ellei se saa silloin tällöin hajupöntön luota “saalista”. On suositeltavaa viedä aina pyyntireissuilla muutamia herkkupaloja tai asentaa hajupöntön läheisyyteen automaattinen sirotin syöttämään harvakseltaan sopivaa nappulaa.

Pimeätähtäimet tai kiikaritähtäimiin kiinnitettävät pimeänäkölaitteet ovat lakimuutoksen myötä laillisia haitallisten vieraspetojen pyynnissä.
Hajupönttöjä kannattaa kerralla rakentaa useita. Pyyntipaikan säännöllinen vaihtaminen pienentää pyyntipainetta ja parantaa onnistumisen todennäköisyyttä.

Hajupönttö supikoiralle

Rakenne:

  • Pohjaksi tukevahko, kannellinen ämpäri.
  • Ämpärin sisäpuolen kylkeen asennetaan esimerkiksi vetoniiteillä eli popniiteillä 100 mm viemäriputki. Putken alaosaan tehdään avarre, joka mahdollistaa syöttien valumisen ämpärin sisään ja estää putken tukkeutumisen.
  • Putken yläosa tukitaan tulpalla. Yläosaan porataan reikiä mahdollistamaan hajujen kulkeutuminen ulos.
  • Putken yläosan sisäpuolelle kiinnitetään hyönteisverkkoa estämään kärpästen pääsy syötteihin.

Asennus:

  • Putki kaivetaan maahan niin, että sen kansi on selkeästi maanpinnan alapuolella ja ainoastaan putki nousee esille.
  • Putken viereen asennetaan riistakamera kuvaamaan supikoiria ja niiden päivittäistä kulkurytmiä.
  • Putken ympärille voi kylvää hieman kissanruokaa tai koirannappulaa, jotta pienpedot löytävät satunnaisesti syötävää.