Puhdistetut, kevyesti suolatut linnun koivet ja siivet peitetään ankan- tai hanhenrasvalla. Mukaan voi laittaa myös muutaman rosmariininoksan. Lihaa haudutetaan 100-asteisessa uunissa 2–3 tuntia, tai kunnes liha on mehevän ylikypsää ja luista irtoavaa.
Riistaruoan menetelmät

Confit eli rasvakypsennys haltuun

Confit on mainio tapa kypsentää riistalihaa. Erityisen hyvin se sopii pienten, luullisten osien, kuten lintujen koipien ja siipien kypsentämiseen.

Teksti ja kuvat Kati Pohja

Julkaistu5.9.2023

Oletko tilannut ravintolassa confit-lihaa ja miettinyt, miten ihmeessä siitä on saatu niin mehevää? Kyseessä on lihan rasvakypsennys, virallisemmin confit ja tuttavallisemmin conffaus. Se on helppo kypsennystapa, jolla on ollut ennen kylmäsäilytystilojen yleistymistä vankka asema myös lihan säilönnässä. Nykyisin rasvasäilöntää ei enää tarvita, mutta sillä saa edelleen valmistettua mahdottoman mehevää lihaa.

Ei kuivata lihaa

Confit-kypsennys sopii kaikille lihoille ja ruhonosille, mutta erityisesti se sopii lintujen koiville ja siiville. Näistä pienehköistä ruhonosista ajatellaan usein, ettei niissä ede ole juuri mitään syötävää. Perinteisesti käytetyt kypsennystavat, paistaminen ja keittäminen, herkästi kuivattavat nämä luiden lähellä olevat lihakset. Koivissa ja siivissä on kuitenkin hyvää lihaa, joka rasvakypsentämällä saadaan mehevän ylikypsäksi ja helposti luista irtoavaksi.

Riistalintujen koiville ja siiville rasvakypsennys sopii myös siksi, että pienten osien peittämiseen rasvaa ei tarvita tuhotonta määrää.

Kypsentäminen

Kevyesti suolatut lihat asetellaan sellaiseen uuniin sopivaan astiaan, johon ne mahtuvat astian pohjalle tiiviisti yhteen tai kahteen kerrokseen aivan vieri viereen. Päälle lisätään rasvaa niin paljon, että se peittää lihat kokonaan. Klassisia confit-rasvoja ovat ankan- ja hanhenrasva, joita voi hankkia hyvin varustetuista ruokakaupoista tai delimyymälöistä purkkitavarana. Harmillisesti nämä rasvat ovat kalliita, joten puolet rasvan määrästä voi korvata neutraalin makuisella ruokaöljyllä, esimerkiksi rypsiöljyllä. Astia peitetään kannella ja kypsennetään 100-asteisessa uunissa 2,5–3 tuntia, tai kunnes lihat tippuvat luista kevyesti ravistamalla.

Confit-lihat voi mainiosti kypsentää jo päiviä ennen tarjoamista, sillä ankan- ja hanhenrasva hyytyy jäähtyessään. Kun hyytynyt rasvakerros peittää lihat kokonaan, se muodostaa lihoille ilmatiiviin peitteen. Näin peitettynä lihat säilyvät jääkaapissa jopa viisi päivää. Säilymisessä tärkeää on, että lihoihin tai rasvaan ei kosketa käsin, jotta pintaan ei siirry bakteereita.

Kypsä, mehevä confit-liha on helppo nyhtää lihassyiksi. Rasvakypsennyksessä ei kuivumisen riskiä ole.

Rasvan voi käyttää uudestaan

Ennen lihan tarjoamista astiaa lämmitetään sen verran, että lihat voi nostaa pois rasvasta. Loppu rasva kannattaa purkittaa uutta käyttöä odottamaan. Lihat voi pyyhkiä kuivaksi, jonka jälkeen lihassyyt voi riipiä haarukalla säikeiksi. Näin irrotettu liha sopii monipuolisesti ruoanlaittoon. Sillä voi täyttää sämpylöitä, hampurilaisia tai tortilloja, mutta yhtä hyvin se sopii maustettuna juhlaillalliselle kasvis- ja perunalisukkeiden rinnalle. Perinteinen tapa käyttää confattua lihaa on sekoittaa siihen mausteita sekä hiukan ankan- tai hanhenrasvaa ja tarjota se juhlavana rillette-annoksena illallisen pääruokana. Lihan voi myös hienontaa hyvin, purkittaa ja peittää hyytyvällä ankan- tai hanhenrasvalla, jolloin se on juhlava rillette-patee. Erinomainen lahjaidea esimerkiksi riistaruokaa arvostavalle ystävälle.


Lisää samasta aiheesta

Ruoka

Jänispata

8.3.2024
Riistaruoan menetelmät

Palvaamalla herkkua

8.3.2024