Metsästäjän varusteet

Akkukäyttöinen lämpöliivi antaa lisäaikaa pakkasilla

Kun metsästäjä pysähtyy talvella aloilleen, alkaa lähtölaskenta. Keho jäähtyy ja on vain ajan kysymys, milloin vilu iskee, ellei päällä ole naparetkitason pakkaspukua. Lämpöliivi mullistaa tilanteen.

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu11.1.2024

Akkukäyttöisiä lämpöliivejä on ollut markkinoilla vuosia, mutta akkuteknologian kehittyessä niiden teho ja käyttöaika on pidentynyt, eikä hintakaan enää päätä huimaa. Lämpöliivi on yksinkertainen käyttää, kunhan huomioidaan muutamia asioita.

Lähelle ihoa

Liivi kannattaa pukea lähelle ihoa, jotta vastusten tuottama lämpö saadaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Ei kuitenkaan suoraan iholle, sen alla tulee olla vähintään kerrasto, mahdollisesti myös ohut välikerta kuten mikrofleece-paita. Näin lämpö pääsee helposti iholle, mutta huonosti hengittävän liivin ja ihon välillä on jotain kosteutta siirtävää.

Yhdistä lämpöliiviin eristäviä kerroksia, ja pärjäät kovillakin pakkasilla.

Valitse istuva koko

Lämpöliivin saa istua melko hyvin, koska se puetaan paksuimpien vaatekerrosten alle. Liian suuri liivi vaikeuttaa päälle tulevien kerrosten pukemista, eikä lämmityksestä saa samanlaista hyötyä. Kirjoittajan alennusmyynnistä ostama ylikokoinen liivi siirtyi aikoinaan kookkaammalle metsästyskaverille, sillä sen pukeminen kerrosten alle oli mahdotonta. Myöskään lämmitysteho ei välittynyt, jos sen puki villapaidan tai parin päälle. Liiviä kannattaa sovittaa ennen hankkimista.

Osassa liiveistä akkuna toimii virtapankki. Isolla virtapankilla lämmität itseäsi vaikka kuinka pitkään.
Lämpöliivin sisävuori pitää lämmön erityisen tehokkaasti liivin sisällä, kiitos avaruuspeitemäisen lämpöä heijastavan kerroksen.

Virta päälle olon viilentyessä

Lämpöliiviin ei kannata kytkeä virtaa välittömästi passiin tultaessa. Ennakoiva metsästäjä tunnetusti keventää vaatetustaan siirtymien ajaksi ja varmistaa, ettei hikoile itseään läpimäräksi. Hän odottaa passissa hetken haihduttaen syntynyttä kosteutta ennen kuin pukee kaikki kerrokset päälleen.

Kirjoittaja pitää virran pois lämpöliivistä, ja lämpöpohjallisista, kunnes tuntee ensimmäistä kertaa viilenevänsä. Tässä vaiheessa kytketty lämmitys tuntuu lisäävän aikaa parhaiten, eli passitukseen saadaan helposti tunti tai pari lisää.

Säädettävällä vastuksella varustetun lämpöliivin kanssa kannattaa aloittaa miedolla lämmityksellä ja lisätä tehoa tarvittaessa. Liivistä riippuen akunkesto voi olla rajallinen ja riittää vain 2–3 tunniksi, joten liian aikaisin päälle kytkettynä se ei tuo lisäaikaa.

Jos vilu on päässyt jo luihin ja ytimiin, lämpöliivi ei kirjoittajan kokemusten perusteella jaksa enää nostaa kehon lämpötilaa siedettäväksi. Se antaa vain jokusen hetken lisää mahdollisuuksia värjötellä saaliin toivossa.

Talvipakkasilla lämpöliivi on oikein käytettynä erinomainen lisävaruste, joka toimii sekä kytistellessä että ajojahdin passituksessa. Muista kuitenkin pukea sen päälle riittävästi kerroksia, sillä pelkän akkukäyttöisen lämmön varassa ei aina pärjää.

 

Millaisia kokemuksia sinulla on erilaisista lämpövaatteista? Kommentoi alle!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit