Uusi metsästysvuosi – uusi aika?

Kolumni
Erkki Huhta, Varapuheenjohtaja, Suomen riistakeskus
Julkaistu9.9.2020

Hanhien metsästyksessä siirryttiin uuteen aikakauteen, kun niille määrättiin kausi- ja päiväkohtaisia kiintiöitä. Uutta on myös taigametsähanhen ja tiettyjen sorsien saalisilmoitusvelvollisuus.  Kiintiöt ja saalisilmoitusvelvollisuudet ovat tulleet jäädäkseen. Ne voivat joitakin ärsyttää, mutta metsästysmahdollisuus näillä ehdoilla on totaalista kieltoa parempi vaihtoehto.

Viime vuosina tulleista muutoksista voisi esittää pitkän luettelon, mutta mainitsen muutamia: kanalintujen pidennetyt metsästysajat (latvalinnustus), vieraslajisäännön uudistukset, hirvieläinten metsästykseen käytettävien koirien säkäkorkeuden muutos sekä jousimetsästyksen salliminen peuroille ja villisialle.

Kun luetteloon vielä lisätään nopeassa aikataulussa valmisteltu metsästysasetuksen muutos hirvieläinten metsästysajoista, voi olla tyytyväinen asioiden etenemisestä. Se, että muutoksen voimaantulo tälle metsästyskaudelle näyttää kaatuvan kalkkiviivoilla on oma tarinansa ja huonompi sellainen.

Muutokset osoittavat positiivista kehitystä. Tasan 10 vuotta sitten Metsästäjäin Keskusjärjestö piireineen ja MMM saivat aluehallintouudistuksen uhkaamana yhteistyössä väännettyä esityksen Suomen riistakeskuksesta ja riistahallintolaista, jotka toteutuivat uutena riistahallintolakina vuonna 2011.

Parin viimeisen vuoden aikana on löytynyt samanlainen hyvä yhdessä tekemisen meininki, uusi aikakausi, vai löytyikö se sittenkään?

Haluan uskoa, että yhdessä tuleviin haasteisiin vastaaminen ja eteenpäin vieminen positiivisessa hengessä on kaikkien etu.

Hyvää, tapahtumarikasta ja turvallista metsästysvuotta 2020—2021 kaikille metsästäjille.