Kotiseudulta asvalttiviidakkoon

Nuorten toimitus

Teksti ja kuva Reetta Hokkanen

Julkaistu6.9.2024

Kotoa omilleen muuton jälkeen monen nuoren metsästys­harrastus muuttaa muotoaan. Omalla kohdallani matkaa seuran metsästysalueille tuli yli 700 kilometriä. Harrastuksen jatkaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta onnistuminen on paljolti itsestä kiinni.

Kun herää seitsemältä, lähtee ajamaan yhdeksältä ja pitää kaksi taukoa, on perillä Suomussalmella hyvällä tuurilla viideltä. Illalla ehtii purkaa ja pakata auton uudelleen, sillä seuraavana päivänä alkaa hirvijahti. Aamulla vielä tunti ajoa metsästysmaille. Viime syksynä Helsingissä tarvittiin kesärenkaita, kun aloitusaamuna pohjoisessa satoi kymmenen senttiä lunta.

Opiskelen Helsingin yliopistossa ja metsästän Kainuussa sekä nykyään myös Pirkanmaalla. Aikaisemmin metsästysmaat alkoivat lähestulkoon kotipihasta ja nyt matkaa on satoja kilometrejä. Harrastus muuttui kertaheitolla, mutta ei mielestäni hankalammaksi, vaan erilaiseksi. Viikonloppuihin ja lomiin painottuva metsästys vaatii enemmän suunnittelua ja panostusta, mutta koen, että reissut myös antavat enemmän. Suurin haaste ei ole aika tai välimatka, vaan opiskelijan budjetti.

Minulla on ollut mukana onnenkantamoisia. Olen päässyt metsästämään avopuolisoni Laurin metsästysseurassa vieraana, ja tätä kautta välimatka jahteihin on pienentynyt huomattavasti. Tänä keväänä minut valittiin myös seuran jäseneksi. Omilla kontakteilla ja yrittämisellä on suuri merkitys siinä, miten pääsee harrastamaan. Viime syksynä opiskelin arkipäivät ja metsästin viikonloppuisin. Kävin Suomussalmella hirvijahdissa kaksi kertaa ja jouluna pyysin pohjoisessa kettua. Tenttiviikolla tein tenttejä etänä ja muutamia luentoja opiskelin itsenäisesti. Opinnoista ei tarvinnut juurikaan tinkiä, kun reissujen ajankohdat suunnitteli hyvin etukäteen.

Raha rallin ratkaisee

Vaikka intoa olisi muille jaettavaksi, on rahalla iso merkitys opiskeluvaiheessa. Opiskelijana rahaa on rajallisesti, mutta junaliput ja polttoaineet on maksettava. Varallisuuden takia joutuu miettimään reissujen määrää ja kannattavuutta. Avaimena tähän näen kesätyöt, sillä niitä tekemällä voi kerryttää säästöjä, jotka mahdollistavat metsästysreissut kotiin. Toisaalta kesätienesteistä huolimatta olen joutunut jättämään monta reissua välistä, eikä se ole johtunut metsästysinnon puutteesta. Useilla opiskelijoilla harrastus hiipuu hetkellisesti ja työelämään pääsyn jälkeen aktivoituu uudelleen. Metsästämällä voi toki säästää hieman ruokakuluissa, jos lihaa kertyy pakkaseen. Opiskelijana riistaa osaa arvostaa aivan uudella tavalla.

Kannustan kaikkia nuoria opiskelemaan ja myös lähtemään omalta kotipaikkakunnalta. Maailman näkeminen avartaa myös metsästysharrastusta ja harrastusta on mahdollista jatkaa opintojen ohella, kun on sinnikäs ja suunnitelmallinen. Kontakteja luomalla voi löytää uusia mahdollisuuksia ja asvalttiviidakossakin selviää, kun metsästyksen pariin pääsee tarpeeksi usein nollautumaan.

Lisää samasta aiheesta

Nuorten toimitus

Metsästäjän paras kaveri

6.9.2024
Nuorten toimitus

Hirvenjuoksu on monipuolinen laji

5.7.2024