Ensimmäiset supikoirat Virolahden kohteelta saatiin jo samana iltana hanketoiminnan käynnistymisestä alueella. Pyytäjä Ahti Viisas merkitsemässä saaliin Ruokaviraston raivotautitutkimuksia varten.

Vieraspetopyynti käynnistynyt Kaakkois-Suomen luonnonsuojelualueilla

Helmi-vieraspetohankkeen pyynnit käynnistyivät supikoirien pintapyynnillä lokakuun alussa Haminan Lupinlahdella Kaakkois-Suomessa. Pyynnit on saatu käyntiin myös Virolahdella Kirkon-Vilkkilänturan pyyntikohteella.

Kuvat: Niko Juuso, Meeri Nevalainen, Ahti Viisas
Julkaistu19.10.2021

Lupinlahden ja Kirkon-Vilkkilänturan Helmi-kohteilla ei aikailtu vieraspetojen poistotyössä. Pyytäjien perehdytyksien jälkeen jo samana iltana poistettiin osana hanketta pyyntialueiden ensimmäiset supikoirat.

Pyytäjien kanssa solmitaan sopimukset ja käydään läpi yhteiset pelisäännöt. Kuvassa Kaakkois-Suomen suunnittelija Tomi Nevalainen ja Lupinlahden pyyntialueen vetäjä Ismo Andrejev.

Lupinlahden lisäksi Haminassa Helmi-pyyntejä järjestetään Kirkkojärvellä ja osittain Kotkan puolelle kuuluvalla Salminlahdella. Kaakkois-Suomen ja Itä-Uudenmaan hankekohteisiin kuuluvat myös Pyhäjärven Jaalanlahti, Kyrönlahti, Suolalahti ja Lintukymi Kouvolassa, Urajärven Mukulanlahti ja Tervolanlahti Iitissä, Gammelbyviken-Pernajanlahti Loviisassa sekä Pieni Pernajanlahti ja Porvoonjokilaakso Porvoossa.

Lintuvedet on jaettu yhdeksään eri pyyntialueeseen. Osassa kohteista pyynnit ovat käynnistyneet tai käynnistyvät lähiviikkoina.

– Pyrimme hyödyntämään hyvin syksyn pyyntiajan, sillä monilla tämän alueen kohteilla luolapyynti on haasteellista maaston kivisyyden vuoksi, kertoo Kaakkois-Suomen alueen hankesuunnittelija Tomi Nevalainen.

Pyyntiryhmien kokoamista

Lintuvesillä ja niiden ympäristössä toimivat hankkeeseen valitut pyyntiryhmät. Tärkeää pyytäjien valinnassa on pyytäjien yhteystyöhalu, innokkuus ja kyky ammattimaiseen pyyntiin.

– Joillain alueilla yhteen toimivien pyyntiryhmien kasaus onnistuu lähes itsestään, alueilla jo toimineiden aktiivipyytäjien mielenkiinnon vuoksi. Toisilla alueilla sopivien pyytäjien etsintä jatkuu, sanoo Nevalainen.

Pyyntikohteet jakautuvat kahdeksan eri riistanhoitoyhdistyksen alueelle. Useilla pyyntialueilla tehdään riistanhoitoyhdistysten ja metsästysseurojen välisiä sopimuksia.

– Riistanhoitoyhdistyksessä hanke on otettu vastaan erittäin positiivisesti, kuten myös metsästysseuroissa, joissa hanketta on ehditty käynnistellä. Lämmin kiitos paikallisille metsästäjille mahtavan myönteisestä suhtautumisesta hanketta kohtaan, iloitsee Nevalainen.

Osaava pintakoira on tehokas apu supikoirien torjunnassa. Kuvassa Virolahden Kirkon-Vilkkilänturan Helmi-pyyntialueen saalissaldoa yhdeltä illalta.

 

Lue lisää Helmi-vieraspetohankkeesta