Syyskuussa jälleen ennätysmäinen peurasaalis

Valkohäntäpeuraa on saanut metsästää vahtimalla syyskuun alusta lähtien. Täysimittainen metsästyskausi lähti käyntiin 26.9, kun myös ajavaa koiraa on saanut siitä lähtien käyttää.

TekstiAntti Rinne
Julkaistu30.9.2020

Syyskuun jahdilla on ollut tarkoitus vähentää erityisesti liikennevahinkoja, ilman että metsästys itsessään lisäisi eläinten liikkumista ja siten kolaririskiä.

Metsästäjät ovatkin olleet jälleen erittäin ahkeria, sillä syyskuun vahtimismetsästyksen aikana Suomessa saaliiksi saatiin yli 6300 valkohäntäpeuraa. Tämä on noin 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, joten suuret kiitokset kaikille metsälle syyskuussa lähteneille.

Vahtimiskauden peurasaalis on noussut lakimuutoksen tultua vuonna 2017 joka vuosi. Tämä osoittaa, että vahtimiskaudella voidaan saada saaliiksi merkittävä määrä peuroja, ja samalla tehokkaasti ennaltaehkäistä peurojen aiheuttamia vahinkoja. Erityisesti liikennevahinkoihin voidaan vaikuttaa ampumalla valkohäntäpeuroja teiden läheisyydestä.

Hyvin alkanutta työtä on syytä jatkaa koko kauden, sillä esimerkiksi suuri osa hirvieläinten aiheuttamista liikennekolareista sattuu loka-marraskuun aikana. Lisäksi monet juurekset ja osa viljoista korjataan pelloilta vasta myöhään syksyllä, joten myös maatalousvahinkoja voidaan vähentää alkukauden jahdilla.

Ilman tehokasta pyyntiä tasaisesti läpi kauden on tavoitteiden saavuttaminen vaikeaa. Tiheän peurakannan alueella tavoitteena on saada peurakanta laskemaan.

Lisätietoja

Antti Rinne, Hirvitalousaluesuunnittelija Varsinais-Suomi ja Satakunta, 0294312344, antti.rinne@riista.fi