Supikoiran pintapyynnin pelisäännöt

Pintapyynti on erittäin tehokasta, arvokasta ja kannatettavaa luonnonsuojelutyötä. Kausi on parhaimmillaan ja toivomme lajin pariin lisää innokkaita harrastajia ja koiria!

Julkaistu2.11.2021

Pintapyynnin yleinen hyväksyttävyys varmistuu noudattamalla pelisääntöjä:

  • Laki sallii nykyisin keinovalon, infrapunatähtäimien ja lämpökameroiden käytön supikoiran pyynnissä. Ajoneuvon käyttöä, ampuma-aseiden kuljetusta, sekä 150 metrin lakirajaa asuinrakennuksiin koskevat samat metsästysasetuksen sisällöt kuin aiemminkin.
  • Kysy tarvittavat luvat etukäteen alueen metsästysoikeuksien haltijoilta, tienhaltijoilta ja tiedota lähiasukkaita. Yöaikaan tapahtuva autoilu, valaisimien kirkkaat valokeilat, koirien haukkuminen sekä lopetuslaukaukset voivat herättää turhaa huolta paikallisissa ihmisissä, mikäli heille ei kerrota mistä on kyse.
  • Mikäli vahingossa rikotaan vaikkapa kelirikkoista tietä, ajaudutaan ajamaan pihojen läpi tai ammutaan asuinrakennusten lähistöillä, selvitetään tilanne tarvittaessa heti seuraavana päivänä avoimesti ja kohteliaasti viestien. Yleensä toimintaan suhtaudutaan oikein hyvin, kun tiedetään miksi tätä raskasta työtä tehdään.
  • Voit ladata pintapyyntitoiminnasta kertovan infolappusen (pdf, Vieraspeto.fi). Sen voit jättää yhteystietoinesi auton tuulilasiin jahdin aikana, sekä tarvittaessa antaa myös lähistön asukkaille.
Alueella supikoirien aktiivita pyyntiä -infolappu.
Pyynnistä tiedottaminen on tärkeää.