Toiminnanohjaaja Aleksi Junttila tekee tiivistä yhteistyötä sidosryhmien kanssa innostaakseen nuoria eräharrastuksen pariin.

Rovaniemellä vauhditetaan nuorisotyötä

Rovaniemen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Aleksi Junttilan kipinä nuorisotyöhön lähti tutkintokoulutusten järjestämisen kautta. Nyt nuorisotoimintaan laitetaan lisää kierroksia.

Teksti Mirja Rantala   Kuvat Väinö Lasasen kotialbumi ja Aleksi Junttila

Julkaistu6.5.2022

Rovaniemen rhy on Pohjois-Suomen jättiläinen yli 7 000 jäsenellään. Yhdistyksessä on päätetty panostaa nuorisotoimintaan yhteistyössä koulujen kanssa.

–Huomasimme, että tutkintoihin saatiin enemmän nuoria ja tyttöjä. Jo aikaisemmalla toiminnanohjaajalla oli haave, että nuorisohommaa saataisiin enemmän kasvatettua täällä pohjoisessa, Junttila kertoo.

Toiminnanohjaaja on metsästysseuratoiminnassa nähnyt aktiivien keski-iän nousevan ja näkee monipuolisen nuorisotyön lääkkeeksi tulevaisuuden turvaamiseen.

–Yhä harvemmalla koululaisella on kosketuspintaa metsästykseen oman suvun kautta. Koululaisten tiedonsaanti onkin yksi rhy:n tärkeimpiä tehtäviä tulevaisuudessa, Junttila ennustaa.

Rovaniemellä on pistetty toimeksi ja nuorisotyötä tehdään myös koulujen kanssa. Vuonna 2019 kaupunki hyväksyi eräkurssit opetussuunnitelmaan valinnaisaineeksi ja siellä on viisi metsästäjätutkintokurssin opettamiseen perehtynyttä opettajaa.

–Kiitos kouluyhteistyön kehittämisestä kuuluu aktiivisille opettajille. He ovat väsymättä puhuneet eräopetuksen puolesta, Junttila kiittää.

Toiminta laajenee

Rovaniemen rhy haki maa- ja metsätalousministeriöltä kaksivuotista rahoitusta, jonka turvin toimintaa voidaan laajentaa ja kehittää muihin yhdistyksiin monistettavaan muotoon. Hanke käynnistyy huhtikuussa ja mahdollistaa toiminnanohjaajan täyspäiväisen palkkaamisen.

–Tavoitteena on osallistua enemmän koulujen päivätoimintaan, tukea tiiviimmin opettajia ja tarjota koululaisille yhä monipuolisempaa sisältöä eräkursseille, Junttila visioi.

Uudet materiaalit jakoon

Rovaniemellä on kevään tutkintotilaisuuksissa jaettu suorittajille Uusi metsästäjä -tietopaketteja, jotka sisältävät keskeisiä metsästyksen aloittamiseen liittyviä tietoja ja ohjeita sekä tekevät tutuksi alan toimijat. Paketti osaltaan toivottaa uudet harrastajat tervetulleiksi metsästäjien joukkoon.

Paketin vastaanotto on ollut hyvä ja Junttila uskoo sen kiinnostavan uunituoreita metsästäjiä.

–Heti tutkinnon suorittamisen jälkeen kynnys tarttua pakettiin taitaa olla matalin, Junttila uskoo.

Metsästysharrastus oli luonteva valinta nuoresta asti metsässä liikkuneelle Väinö Lasaselle.

Metsästäjäkurssilla oppii uutta

Väinö Lasanen sai Uusi metsästäjä -paketin suoritettuaan metsästäjätutkinnon Rovaniemellä. Hän on ehtinyt nopeasti vilkaista pakettia ja se vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta.

–Parhaiten nuoret kuitenkin tavoittaa sosiaalisen median tai koulun kautta, Lasanen arvioi.

Pian 15-vuotias Lasanen innostui veljensä kanssa kurssille, sillä hän on nuoresta asti liikkunut metsässä. Muutaman kerran on isän kanssa käyty myös hirvijahdissa. Pari hänen kavereistaan metsästää ja on kehunut sitä mukavaksi harrastukseksi.

Tutkintoon valmentavaa kurssia Lasanen pitää hyödyllisenä, vaikka matka iltaopetuksena toteutetulle kurssille olikin pitkä.

–Aina sai oppia jotain uutta riistasta. Vierainta kurssilla oli metsästyslainsäädäntö ja eniten itsenäistä opiskelua vaati lajintunnistus, erityisesti linnut, hän summaa kurssin oppeja.

Seuraavana askeleena Lasasella on rinnakkaisluvan hankkiminen isän aseeseen ja hirvikokeen ampuminen.