Riistaa ruokapöytään
Lainsäädäntö mahdollistaa riistanlihan myymisen kuluttajille. Lihaa myytäessä on kuitenkin pidettävä mielessä lainsäädännön velvoitteet.
Elintarvikelainsäädäntöä ei sovelleta metsästettäessä omaan käyttöön. Vähäisen määrän lihaa kuten, jäniksen tai hirvipaistin, voi antaa lähipiirille ilman erityisiä toimenpiteitä.
Tarkastamattoman lihan myynti
Tarkastamatonta lihaa voi metsästysseura tai metsästäjä toimittaa eteenpäin alkutuotannon tuotteena eli nylkemättömänä tai kynimättömänä. Myöskään metsästysseuran lahtivajan ei tarvitse näissä tapauksissa olla hyväksytty viralliseksi elintarvikehuoneistoksi.
Tarkastamattomia luonnonvaraisia jäniksiä ja kaneja voi luovuttaa eteenpäin enintään 1000 eläintä, luonnonvaraisia lintuja enintään 3000 eläintä ja luonnonvaraisia hirvieläimiä enintään 10 hirveä, 30 peuraa tai 50 metsäkaurista vuodessa per ilmoittaja.
Jos riistaeläimet käsitellään lahtivajalla, metsästäjä tai metsästysseura voi myydä/luovuttaa luonnonvaraisen riistan lihaa suoraan kuluttajalle ja/tai vähittäiskauppaan ilman lihantarkastusta. Toiminnasta pitää tehdä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle ja lahtivajan on tällöin täytettävä ilmoitetun elintarvikehuoneiston vaatimukset.
Trikiinialttiilta eläinlajeilta (karhu, villisika, mäyrä, majava, rämemajava, ilves) vaaditaan trikiinitutkimus ja lihan luovutus kuluttajalle on sallittua vasta kielteisen trikiinitutkimustuloksen varmistuttua. Metsästäjä voi itse ottaa näytteen ja toimittaa sen laboratorioon tutkittavaksi.
Yksityistilaisuuksia, kuten hirvipeijaisia, voidaan pitää ravintoloissa, metsästysseuran majoilla sekä muissa sopivissa tiloissa ja näissä suljetuissa tilaisuuksissa voi tarjota tarkastamatonta riistan lihaa.
Hygieniaosaamista metsästäjille
Elintarvikehygienialain mukaan ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa luonnonvaraisen riistan lihaa käsitteleviltä metsästäjiltä vaaditaan elintarvikehygieenisen osaamisen osoittaminen. Vaatimusta sovelletaan vasta kun yleiseen kulutukseen menevän lihan käsittelyn osalta työskentelypäiviä on kolme kuukautta.
Osaaminen osoitetaan suorittamalla niin sanottu hygieniapassi tai EU-lainsäädännön mukainen metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutus. Jälkimmäinen on hyvä koulutuspaketti, johon on oheislukemistona Sauli Laaksosen Metsästäjän terveysoppi -teos.
Riistanlihan tarkastus
Suomessa on lukematon määrä metsästysseurojen lahtivajoja. Niitä voi edelleen käyttää omaan käyttöön menevälle luonnonvaraiselle riistalle, mutta riistanlihan tarkastukseen ne eivät käy. Tätä varten on Ruokaviraston hyväksymiä riistan käsittelylaitoksia, joissa ei saa käsitellä tarkastamatonta riistanlihaa.
Aiemmin kotimaan kulutukseen tarkoitettua riistan lihaa sai tarkastaa muuallakin kuin riistan käsittelylaitoksessa, teurastamossa tai poroteurastamossa kunnan virkaeläinlääkärin luvalla ja toimesta. Tästä niin sanotusta lahtivajakäytännöstä lihantarkastuksessa piti luopua, sillä se oli ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa.
Hyväksyttyihin laitoksiin, kuten leikkaamoihin ja lihavalmistelaitoksiin, saa toimittaa lihantarkastuksessa hyväksyttyä luonnonvaraisen riistan lihaa vain hyväksytyistä riistan käsittelylaitoksista tai poroteurastamoista, ei enää lahtivajoista.
Metsästäjä voi teettää itselleen omistamastaan tarkastamattomasta tai tarkastetusta lihasta lihavalmisteita rahtitoimintaa tekevässä ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa, mutta tuotteet eivät saa päätyä yleiseen kulutukseen.
lähde: Maaria Hackzell, MMM/RO/ETU
Lue lisää
Artikkelit Metsästäjä-lehdessä: Ruokavirasto (Fagerlund) ja MMM (Hackzell) ja MMM (Hackzell)
Ruokaviraston ohje luonnonvaraisen riistan lihan käsittelystä ja lihan toimittamisesta myyntiin