Rajoitukset vesilintujen metsästykseen 2023

Osa rajoituksista on kirjoitushetkellä lausunnoilla eli niihin voi tulla muutoksia. Tarkista lopulliset rajoitukset ennen metsästystä (elokuun alussa) riista.fi-sivuilta!

Julkaistu30.6.2023

Punasotkan metsästys on kielletty.

Ole tarkkana lajintunnistuksessa. Isokoskelolla on normaali metsästysaika 1.9.–31.12. Tee saalisilmoitus!

Tukkakoskelon metsästyskieltoa on esitetty purettavaksi. Seuraa www.riista.fi -sivuja

 

Allin metsästys on kielletty lukuun ­ottamatta merialuetta sekä merialueella sijaitsevia saaria ja luotoja. Merialueella viiden (5) allin metsästäjäkohtainen vuorokausikiintiö. ­Metsästysaika 1.9.–31.12. Tee saalisilmoitus!

Nokikanan metsästys on esitetty kiellettäväksi. Seuraa www.riista.fi -sivuja

 

Vain uroshaahkan (kalkas) metsästys on sallittu 1.–15.6. määrätyllä alueella ulkosaaristossa: https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/ → KARTTATASOT → Aluesuunnittelu ja rajoitukset → Uroshaahkan metsästysalue. Tee saalisilmoitus!

Metsähanhi 

Taigametsähanhi  (tarkista lopulliset rajoitukset elokuun alussa)

  • Esitys: 20.8. klo 12.00 – 27.8.2023 Lapin maakunnassa, lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä valtatien E8 merenpuoleisia alueita Tornion, Keminmaan, Kemin ja Simon kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa Iin, Muhoksen, Kuusamon, Oulun, Pudasjärven, Utajärven, Taivalkosken ja Vaalan kunnissa, lukuun ottamatta valtatie E8 merenpuoleisia alueita Iin ja Oulun kunnissa sekä valtatie 22 etelänpuoleisia alueita Muhoksen, Oulun, Utajärven ja Vaalan kunnissa.
  • Yhden metsähanhen kausikiintiö pohjoisen metsästysalueella. 
  • Ravintohoukuttimen käyttö ja pellolta metsästys kielletty. 
  • Muista saalisilmoitusvelvollisuus. Kirjaa saaliit ja havainnot Oma riistaan. 

Tundrametsähanhi (tarkista lopulliset rajoitukset elokuun alussa)

  • Esitys: 1.10.– 30.11.2023 Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Iitin ja Orimattilan kunnissa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa. 
  • Muista saalisilmoitusvelvollisuus. Kirjaa saaliit ja havainnot Oma riistaan.
  • Seuraa www.riista.fi -sivuja.

 

Merihanhi (tarkista lopulliset rajoitukset elokuun alussa)

  • Merihanhen metsästys on sallittua rannikkoalueella (kartta) 20.8. kello 12–31.12. sekä rannikkoalueen pellolta 10.8.–20.8. kello 12.
  • Muualla maassa meri­hanhen metsästys on kielletty.
  • Kahden merihanhen metsästäjä­kohtainen vuorokausikiintiö.
  • Saalisilmoitus­velvollisuus. Kirjaa saaliit ja havainnot Oma riistaan saaliin ajallisen ja alueellisen jakauman selvittämiseksi.
  • Ravintohoukuttimen käyttö metsästyksessä kielletty 10.8.–20.8. kello 12.
  • 10.8.–20.8. klo 12 aikana merihanhea saa metsästää vain tavanomaisessa viljan ja muun kasvin tuotannossa olevilla pelloilla, joiden tarkoitus on tuottaa satoa myytäväksi tai tuotantoeläinten ravinnoksi. Tukikelpoisia riistalaitumia ja pienialaisia riistapeltojen kaltaisia peltoja ei saa hyödyntää metsästyksessä.
  • Seuraa www.riista.fi -sivuja.

Metsähanhen kuvakeräykseen vauhtia – voita riistakamera!

Kirjaa saalis Oma riistaan ja lähetä kuva hanhi@riista.fi. Saaliskuvia lähettäneiden kesken arvotaan kolme riistakameraa. Metsähanhen saalismäärät ovat viime vuosina olleet maltillisia, joten voittomahdollisuus on hyvä.

Ota kuva saalishanhen päästä ja siivestä ja kirjoita sähköpostin otsikkoon saaliin saantipäivämäärä ja kunta.

Metsästäjiä kannustetaan myös kirjaamaan kaikki metsähanhihavainnot Oma riistaan, jotta saadaan tietoa eri alueiden metsähanhitilanteesta. Kerättävä tieto on ehdottoman luottamuksellista, sitä käytetään vain pesimäkanta-arvioinnin kehittämiseen siten, ettei tallennettuja havaintoja voida julkisesti paikantaa tietylle alueelle.

Harjoittele lajintunnistusta ennen metsästystä. Syysmuutolla hanhien sekaparvissa on mm. rauhoitettua tundrahanhea.