Oma riista käyttöön alaikäiselle metsästäjälle

Lakisääteisen saalisilmoitusvelvollisuuden laajentumisen myötä Oma riista -palvelun hankkiminen on ajankohtaista kaikille metsästäjille.

teksti Lasse Heimo ja Mari Kelkka piirros Asmo Raimoaho

Julkaistu3.9.2020

Metsästäjän on kätevintä hoitaa lakisääteinen ilmoitusvelvollisuutensa Oma riistan kautta: riittää, että kirjaa saaliinsa henkilökohtaiseen riistalokiin. Tämän jälkeen palvelu muodostaa tarvittaessa automaattisesti lakisääteisen saalisilmoituksen. Metsästäjänumerolla saaliin voi kirjata Oma riistaan myös toinen palvelun käyttäjä.

Tunnistautumiseen verkkopankki­tunnukset tai mobiilivarmenne

Palveluun rekisteröitymiseksi tarvitaan henkilökohtainen sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero sekä tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Tunnistautumista varten kaikki suomalaiset pankit myöntävät verkkopankkitunnuksia 15 vuotta täyttäneille nuorille ja osa pankeista jopa ilman alaikärajaa. Asiaa kannattaakin tiedustella ensin omasta pankista.

Ensimmäisten verkkopankkitunnusten saamiseksi vaaditaan vanhempien suostumus ja henkilökohtainen käynti pankin palvelupisteessä. Alaikäisen henkilöllisyys todennetaan kuvallisella poliisin myöntämällä henkilöllisyystodistuksella, kuten passilla tai henkilökortilla. Verkkopalvelutunnusten avulla nuori voi itse tunnistautua myös monien muiden viranomaisten verkkopalveluissa.

Mobiilivarmenteen voi hankkia, jos puhelinliittymä on vanhemman nimissä, mutta liittymän haltijana on mainittu 15 vuotta täyttänyt alaikäinen henkilö.

Oma riista -maastosovelluksen voi ladata uusimpiin Android- ja IOS -älypuhelimiin. Lataamalla puhelimeen Oma riista -maastosovelluksen saa käyttöönsä sähköisen metsästyskortin, joka on kaikissa tilanteissa yhtä pätevä kuin paperinen metsästyskortti.

Lue lisää Oma riista -palvelusta:

riista.fi/riistahallinto/sahkoinen-asiointi

Oma riista -neuvonta auttaa ongelmatilanteissa

Puhelin 0294312111 (arkisin klo 12–16)

Sähköposti oma@riista.fi

Oma riista on kaikille ilmainen. Ota palvelu käyttöön osoitteessa
oma.riista.fi