Luke julkaisi valkohäntäpeuran kanta-arvion ─ kanta jatkaa laskua

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomessa oli talvella 2022–2023 noin 120 000 valkohäntäpeuraa.

Kuva Joni Saunaluoma
Julkaistu17.3.2023

Kanta-arvio on laskettu uudella hirvitalousaluekohtaisella (HTA) mallilla, joka huomioi aiempaa paremmin kannan kehitykseen vaikuttavia alueellisia eroja. Arvion 95 % todennäköisyysväli on 112 000–128 000 yksilöä.

− Uudella mallilla saatujen lukujen valossa kanta on pienentynyt viime vuodesta (−13,6 %) ja on selvästi parin vuoden takaista huippua alempi (−20,3 %). Tehostettu metsästys kannan pienentämiseksi näyttää tuottaneen tulosta, kertoo erikoistutkija Sami Aikio Lukesta.

Valkohäntäpeuran talvikannan koko sekä uudella HTA-mallilla että vanhalla mallilla arvioituna ja metsästyssaalis vuosina 1980–2022 metsästyskauden päättyessä. Arvioiden ympärille on kuvattu 95 % todennäköisyysväli. Vuosiluku viittaa kunkin metsästyskauden alkuun. Kanta-arvio: Luonnonvarakeskus. Saalistiedot: Suomen riistakeskus.

Nopeasti kasvanut valkohäntäpeurakanta ja tarve sen vaikutusten hallinnalle ovat vauhdittaneet kannanarvioinnin kehittämistä. Nyt julkaistussa kanta-arviossa käyttöön otettu hirvitalousaluekohtainen (HTA) malli hyödyntää alueellista tietoa ja on siten tärkeä askel tutkimukseen perustuvassa riistanhoidon kehittämisessä.

─ HTA-mallin etuna on tuottavuuteen ja kuolleisuuteen vaikuttavien alueellisten erojen huomioiminen, minkä ansiosta erityisesti tiheän kannan alueista saadaan luotettavampi arvio, Aikio kertoo.

Ensimmäinen arviointimenetelmän kehitysaskel otettiin jo viime kaudella, kun jahdinaikaisten näköhavaintojen kautta vasatuotosta saatiin ajantasaista ja alueellisesti edustavaa tietoa. On tärkeää, että havaintojen aktiivista keräämistä jatketaan.

Kannan rakenteessa ei suurta muutosta

Koko maan valkohäntäpeurakannassa on viimevuotisen arvion tavoin sataa aikuista kohden 59 vasaa (95 % luottamusväli 56–62 vasaa). Aikuiskannan sukupuolijakauma oli 1,25 naarasta yhtä urosta kohden (95 % todennäköisyysväli 1,15–1,41 naarasta/uros). Tässä on pientä laskua viimevuodesta, mutta muutos mahtuu arvion virhemarginaaliin.

Syksyllä 2023 alkavalla metsästyskaudella kannan koon pienentäminen nykyisestä edellyttäisi 61 000–67 000 yksilön saalismäärää. Arvio perustuu nykyisen kannan koon ja rakenteen tunnuslukuihin.

Kannan alueellinen jakauma ennallaan

Valkohäntäpeuran kannan alueellinen jakautuminen on edellisvuoden kaltainen. Kannan koko pieneni kaikilla riistakeskusalueilla ja valtaosalla (63 %) valkohäntäpeurajahtia harjoittavista riistanhoitoyhdistyksistä. HTA-mallin arvion perusteella kanta pieneni 13,6 % viimevuotisesta. Muutos oli suurin tiheän kannan alueella Varsinais-Suomessa, Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla.

Valkohäntäpeuran talvikannan tiheydet Suomessa talvella 2022–2023 (yksilöitä/1000 ha). Tiheyspinta on laskettu HTA-mallin riistanhoitoyhdistyksille kohdennetuista peuratiheyksistä.

Luonnonvarakeskuksen tiedote luettavissa täällä.