Kuninkaan vierailu toiminnanohjaajan uran huippuhetkiä

Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistys sai uuden toiminnanohjaajan. Kapulan seuraajalleen luovutti Erkki Niinisalo, jonka pitkään uraan mahtuu jopa kuninkaan vierailu.

Kuva Erkki Niinisalon kotialbumi
Julkaistu5.1.2023

Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistyksessä vaihtui vuoden 2023 alussa toiminnanohjaaja. Erkki Niinisalo jäi eläkkeelle ja uutena aloitti Timo Pietilä. Mikään jokavuotinen tapahtuma ei toiminnanohjaajan vaihtuminen ollut, sillä edellisen kerran miestä vaihdettiin keväällä 1985.

Erkki Niinisalo muisteli Metsästäjän verkkolehdelle uransa vaiheita.

Raportointi ja ampumarata teettivät työtä

Maailma oli monessakin suhteessa toisenlainen 80-luvun puolivälissä. Asiakirjat laadittiin kirjoituskoneella paperille ja lähetettiin kirjepostina eteenpäin. Ehkä työllistävin homma oli riistanhoitoyhdistyksen toimintakertomuksen laatiminen. Vanhassa paperikaavakkeessa oli lukemattomia ruutuja. Niihin kerättiin metsästysseurojen lähettämistä kaavakkeista tietoja, esimerkiksi kuinka monta lehtikerppua ja nuolukiveä riistalle vietiin.

– Kyllästyin niiden laskemiseen melko nopeasti ja tein ihan itse Lotus 123 taulukkolaskentaohjelmalla aivan vastaavan kaavakkeen, joka suoritti laskennan ja toimintakertomuksen sai printattua paperille, Niinisalo muistelee.

Toinen iso työllistäjä oli Noormarkun ampumarata. Asutus levisi ampumaradan ympäristöön ja meluhaitoista valitettiin.

– Teimme melusuojaustoimenpiteitä ja saimme uuden käyttöluvan ja ympäristöluvan.

Ehti kulua vain pari kolme vuotta, kun tuli määräys hakea ympäristölupa uudelleen. Aiemmassa luvassa ei käsitelty ollenkaan raskasmetallipäästöjä, joita alettiin tosissaan seurata vasta pari vuosikymmentä sitten. Saimme määräaikaisen luvan, mutta sen päätyttyä yli 90-vuotta käytössä ollut rata suljettiin vuonna 2013.

 

Ruotsin kuninkaan vierailu

Uran varrelle toki mahtuu myös paljon tähtihetkiä. Yksi niistä on vuodelta 2009, jolloin Ruotsin kuningas seurueineen vieraili hirvijahdissa Noormarkussa. Heille piti tietenkin suorittaa ampumakokeen vastavuoroinen tunnustaminen ja kirjoittaa suomalainen ampumakoetodistus.

– Kopio Ruotsin kuninkaalle kirjoittamastani ampumakoetodistuksesta on suurennettuna seinälläni muiden metsästysmuistojen joukossa.

Yhteistyö metsästysseurojen kanssa ja seurojen välillä on ollut sujuvaa ja parantunut kaiken aikaa. Tästä osoituksena on hirvieläinten yhteislupa, joka on ollut koossa jo vuosikymmeniä. Yhteislupa noudattaa hyvin riistanhoitoyhdistyksen verotussuunnitelmaa ja seurakohtainen lupien jakokin syntyy seurueilta vaivattomasti.