Kriittisyys suden salametsästykseen kasvanut

Tuoreessa tutkimuksessa todetaan suden salametsästyksen hyväksyttävyyden ja vaikenemisen kulttuurin heikentyneen, mikä voi johtaa salametsästyksen vähenemiseen.

Kuva: Ville Heikkinen / Vastavalo
Julkaistu17.4.2020

Entistä useampi susialueilla asuva pitää suden salametsästystä rikoksena, eikä hyväksy sitä, toteaa Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan emeritusprofessori Pertti Rannikko Oikeus-lehdessä julkaistussa vertaisarvioidussa tutkimuksessa. Tästä hän päättelee, että suden salametsästäjät eivät voi enää luottaa siihen muiden vaikenevan heidän tekemisistään.

– Salametsästyskriittisen ilmapiirin voimistuminen on viime vuosina murentanut suden salametsästykseen liittyvää vaikenemisen kulttuuria, Rannikko sanoo.

Itä-Suomessa sijaitsevalla tutkimusalueella susista ei ole yhtä ja jaettua käsitystä. Kun toisia alueella asuvia ärsyttää kaukana susista elävien kaupunkilaisten suojeluinto, toisia alueella asuvia puolestaan harmittaa suojelun vastustajien ylläpitämä kuva maaseudun asukkaista susien vihaajina, tutkimuksessa todetaan.

Susikeskustelu vaikuttanut valppauteen ilmoittaa epäilyistä 

Julkisuudessa käyty susikeskustelu on herkistänyt monet susialueilla liikkujat tarkkailemaan ympäristöään. Salametsästyskriittisyyden lisääntymisestä huolimatta paikallinen väestö ei juuri tee ilmoituksia suden salametsästysepäilyistä, sillä paikallisen yhteisön sopua ei haluta rikkoa. Poliisille ovat epäilyistä ilmoittaneet kesämökeillä vierailleet ja muut ulkopuoliset alueella liikkujat.

Mediassa esillä olevat tuomioistuinten tuomiot ovat osaltaan vaikuttamassa salametsästyksen mahdolliseen vähenemiseen. Ne näyttävät, että kiinnijäämisen ja tuomion mahdollisuus ovat todella olemassa.