Joni Hankala, Jonne Ahtimaa, hankkeen eräsuunnittelija Teppo Kakkonen, Kalle Karppila, Janne Kiljander, Veli-Pekka Koskela ja rhy:n toiminnanohjaaja Uula Hosionaho pitävät huolen, ettei Akionlahdella vilise vieraspetoja.

Kokeneet pyytäjät näyttävät taitonsa länsirannikon lintukohteilla

Oulunsalon Akionlahdella leikataan roimasti supikoira- ja minkkikantoja. Länsirannikolla on useita tärkeitä lintuvesiä, joiden pesimärauhaa turvataan Helmi-vieraspetohankkeen pyynneillä.

Julkaistu25.11.2021

Niin lintuharrastajien kuin paikallisten ulkoilijoiden suosima Akionlahti on yksi Pohjois-Pohjanmaan arvokkaimmista lintuvesistä, jolla pesii ja levähtää runsaasti sorsa- ja kahlaajalintuja. Pesintämenestyksen takaamiseksi alueella tarvitaan tehokasta vieraspetojen pyyntiä.

Luonnonsuojelualueen ulkoilu- ja retkeilyreittien läheisyydessä olevien pyyntivälineiden toivotaan saavan olla rauhassa ilkivallalta.

Pyyntiryhmässä kokeneita pienpetopyytäjiä

Helmi-vieraspetohankkeen Akionlahden pyyntiryhmässä on viisi alueen hyvin tuntevaa metsästäjää, jotka ovat tehneet tuloksellista ja pyyteetöntä luonnonhoitotyötä poistamalla vieraspetoja alueelta jo ennen hanketta. Ryhmä tulee mahdollisesti kasvamaan vielä parilla osaavalla metsästäjällä.

Akionlahden pyyntiryhmä virittää alueelle runsaasti minkki- sekä supiloukkuja. Kuva: Teppo Kakkonen

Keväällä ennen muuttolintujen saapumista pyyntiryhmä pyrkii poistamaan minkkejä ja supikoiria tehostetusti Akionlahden suojelualueelta, sen välittömästä läheisyydestä sekä vieraspetojen leviämisreiteiltä. Pyyntiponnistukset kohdistetaan alkutalven aikana suurelta osin minkkeihin, sillä laji aiheuttaa alueella supikoiraa enemmän tuhoa linnustolle.

Riistahoitoyhdistykset suuressa roolissa

Oulusalo-Kempeleen riistanhoitoyhdistyksessä sekä alueen metsästysseuroissa hanke on otettu vastaan positiivisella asenteella. Riistanhoitoyhdistyksen aktiivinen osallistuminen on edellytys tehokkaaan vieraspetojen poiston onnistumiselle.

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Uula Hosionaho toivoo alueen metsästäjien tehostavan myös hankkeen ulkopuolella tapahtuvaa vieraspetojen pyyntiä.

Merenkurkun kohteet myös lähtökuopissa

Vaasan ja Kalajoen välillä on myös otettu ensiaskeleet tehostetun pyynnin käynnistämiseksi. Lohtajan seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella sijaitsevalla Marinkaistenrannan kohteella pyynti on jo käynnissä. Kuten Akionlahdellakin on kohteella ennestään innokas pyynpiporukka, joka taitaa sekä aktiivisen että passiiivisen pyynnin menetelmät.

Loukut ovat jo löytäneet paikkansa maastossa ja aktiiviseen koirapyynnin edistämiseen on hyvät edellytykset. Helmi-vieraspetohankkeen riistakamerat tuovat apua supikoirien tehopyyntiin.

Riistakamerat ovat oiva apu supikoirien kavaltamiseksi pyytäjille.

Kokkolan seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella on kolme pyyntikohdetta, joille riistanhoitoyhdistys neuvottelee metsästysseurojen kanssa pyyntialueita myöhemmin nimettäville pyyntiryhmille. Kohteiden käynnistämistä helpottaa, että hankkeen pyyntilaitteet ovat jo varastossa ja valmiina viritettäväksi maastoon.  Myös Himangan riistanhoitoyhdistyksellä on neuvottelut käynnissä, joten lähiviikkoina pyyntiin päästään useassa kohteessa.