Hirvieläinten vasat jätettävä rauhaan

Yksinäinen vasa ei ole hylätty. Korkeasaaren eläintarha on saanut useita huolestuneita yhteydenottoja heinikossa yksinään kyyhöttävistä vasoista.

Kuva Esa Ervasti / Vastavalo
Julkaistu9.6.2020

Useimmat metsästäjät tietävät, että vasomisaikaan löydetyt yksinäiset hirvieläimen vasat tulee jättää rauhaan. Metsäkauriin, valkohäntäpeuran ja hirven vasat ovat muutaman päivän ikäisinä vielä liian pieniä liikkumaan emänsä kanssa, joten niiden emä jättää ne suojaisaan paikkaan odottamaan.

– Tämä on tärkeä asia, mutta valitettavasti jokakeväinen ilmiö. Luonnossa ei ole orpoja eläinten jälkeläisiä, olivat ne sitten hylkeen kuutteja, lokinpoikasia tai kauriin vasoja. Ne jotka ovat, luonto pääsääntöisesti hoitaa varsin nopeasti, riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman kertoo.

Kaikille toimintatapa ei ole selvä, mitä selittää Korkeasaaren saamien yhteydenottojen määrä. Suomen riistakeskus ja riistanhoitoyhdistykset saavat ajoittain myös kyselyjä aiheesta. Yksinäinen vasa on ehdottomasti syytä jättää rauhaan tai muutoin se joutuu eroon emästään.  Jos vasa herättää huolta, voi sitä seurata etäämpää kiikarein tai ikkunan takaa, jolloin emä ei välttele paikkaa ihmisten vuoksi. Emä voi käväistä paikalla vasta useiden tuntien kuluttua.

Loukkaantunut vasa

  • Jos hirvieläimen vasa tavataan heikossa kunnossa tai loukkaantuneena, lain mukaan eläintä pitää auttaa. Eläimestä voi ilmoittaa poliisille.
  • Kärsivä eläin lopetetaan asianmukaisesti.
  • Vasan hoitoon ottamista ei suositella.