Arvokkaat lintuvedet saatiin vieraspetopyynnin piiriin

Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen Helmi-vieraspetohanke on käynnistynyt odotetusti. Lähes kaikki työlistan 73 lintuvedestä on pyyntien piirissä.

Teksti Mikko Toivola  Kuvat Mikko Toivola ja Teppo Kakkonen

Julkaistu2.5.2022

Pyynti tulee optimoida niin vaikuttavaksi, että arvokkaiden lintuvesien minkki- ja supikoirakannat saadaan laskuun. Tämä kunnianhimoinen tavoite on vasta edessä. Hankkeen suunnittelijat ja sitoutuneet pyytäjät aloittavat tehostamisen seuraavan metsästysvuoden alkaessa.

Pyyntiä yhtenäisillä pyyntialueilla

Lintuvesien vieraspetoja pyydetään tätä nykyä yhtenäisillä pyyntialueilla. Ilman kohteilla metsästysoikeuksia hallinnoivien metsästysseurojen lupia ei järjestelmällisen pyynnin aloittaminen olisi ollut mahdollista. Tähän mennessä on tehty jo lähes sata pyyntialuesopimusta, joilla metsästysseurat ovat mahdollistaneet hankkeen osaavien pyytäjien toimimisen hallinnoimillaan mailla.

Koulutetun koiran avulla toteutettava pintapyynti on yksi supikoirakannan laskuun saattamisen kulmakivistä.

Mukaan hankkeeseen on saatu myös alueita, jotka eivät ole aikaisemmin olleet lainkaan vieraspetotorjunnan piirissä. Tästä esimerkkinä Porin kaupungin omistamat suojelualueet Enäjärven ympäristössä. Nyt kyseisellä Kokemäenjoen suistoalueella sijaitsevalla pyyntialueella on käynnissä järjestelmällinen pyynti aikaisempaa yhtenäisemmillä alueilla. Tilanne on sama myös monella muulla kohteella ympäri Suomen.

Satoja sitoutuneita pyytäjiä

Pyyntitoimintaan sitoutuneiden metsästäjien määrä lähestyy kesän koittaessa kolmea sataa. Monella arvokkaalla lintuvedellä toimii nyt neljä vieraspetopyytäjää ja ryhmänjohtaja, joka vastaa pyynnin koordinaatiosta kentällä. Pyyntiryhmissä on mukana loukkueksperttejä sekä pinta- ja luolakoirapyytäjiä.

Kentältä on tullut laajalti viestiä siitä, kuinka Helmi-vieraspetohankkeen myötä pyyntiin on tullut uutta järjestelmällisyyttä. Pyyntiin on saatu runsaasti pyyntilaitteita ja myös pyynnin aiheuttamien kustannusten kattamiseen saadaan pientä korvausta.

Hankkeessa toimivat Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen suunnittelijat ovat säännöllisesti yhteydessä pyyntiryhmien vetäjiin. Pyynnin käytännöt mietitään yhteistyössä mahdollisimman tehokkaaksi kokonaisuudeksi, joka istuu paikallisiin olosuhteisiin. Tämän kokonaisuuden suunnittelu alkaa toden teolla tulevana metsästysvuonna.

Pyynnin piiriin saatujen kohteiden, hankkeeseen sitoutuneiden pyytäjien ja pyynnin tueksi pyyntiryhmille toimitettujen pyyntilaitteiden määrät.

Helmi-vieraspetohankkeessa pyyntiryhmänjohtajana toimiva Heikki Yntälä kertoo Sorkkia ja sarvia -podcastissa, kuinka innostui vieraspetojen pyynnistä ja mitä hänen mielestään tarvitaan onnistuneeseen pyyntiin. Kuuntele  jakso tästä tai Spotifysta.

Viimeisenkin vieraspedon perään