Så vårdar du ljuddämparen på geväret
Ljuddämparen på ett gevär dämpar knallen vid skott, rekylen och mynningsflamman. Detta gör skyttet trevligare och höjer ofta träffsäkerheten. Ändå är det inte ovanligt att jägare slarvar med vården av dämparen.
Vi intervjuade Jussi Nyyssönen på företaget Jaki som tillverkar ljuddämpare för att ta reda på hur man sköter sin ljuddämpare.
Skottmängderna och krutkvaliteterna påverkar
Jussi Nyyssönen berättar att behovet av rengöring i hög grad beror på vapnet och krutet. På exempelvis ett jaktgevär med en normallång pipa och ett snabbt krut som brinner rent utan sot klarar sig dämparen en lång tid utan egentlig vård.
Långsamma krut hinner däremot inte brinna fullständigt i pipan och därför bildas det snabbare sotavlagringar i dämparen. I synnerhet dämparna för miniatyrgevär kräver regelbunden vård – till och med så ofta som efter 500 skott för att inte sota igen.
– Jag känner till en skytt som sköt 20 000 skott med ett gevär i kalibern 7,62 x 53 R utan rengöring. Dämparen hade samlat 200 gram sot, men fungerade ändå normalt, berättar Nyyssönen.
Den som funderar på att kapa pipan rejält kortare ska börja med att konsultera en vapensmed och ta reda på vilka kruttyper som brukar användas för kalibern. Då kan han eller hon vara säker på att piplängden räcker till för att dämparen inte ska börja samla sot.

Så vårdar du dämparen
Att borsta kulhålet i en ljuddämpare med exempelvis en läsklina eller en läskstång är meningslöst eftersom sotet sätter sig på väggarna inuti dämparens kammare.
– Det är sällan nödvändigt att rengöra dämparen på ett jaktgevär, men om du ändå misstänker att det har samlat sig sot inuti dämparen kan du försiktigt knacka loss sotet med en gummihammare och skaka ut det, nämner Nyyssönen som den primära rengöringsmetoden.
Det ovannämnda gäller i synnerhet för de vanliga jaktkalibrerna och för gevär där pipan inte har blivit nämnvärt förkortad. Det vill säga för gevär där krutet hinner brinna inuti pipan före dämparen.
– Somliga stora ljuddämpare för gevär går att plocka isär, men det höga gastrycket kan pressa delarna så hårt mot varandra att det blir svårt att öppna dämparen. Dessutom kan dämparen gå sönder när du skjuter om du har satt ihop den fel. Den som plockar isär, putsar och sätter ihop en dämpare ska därför vara noggrann!
Beträffande ljuddämparna för miniatyrgevär understryker Nyyssönen att sådana ska gå att ta isär.
– Eftersom krutet som används i miniatyrgevär bildar massor av sot i dämparen är det bäst att öppna dämparen och avlägsna avlagringarna mekaniskt. Det går att skrapa bort sotet med en skruvmejsel. En ultraljudstvätt kan också vara användbar, bara du kommer ihåg att den kan skråma dämparens yta om den ligger på tvättmaskinens metallbotten, varnar Nyyssönen.
Om det känns väldigt besvärligt att få bort sotet från dämparen så finns det lösningsmedel som mjukar upp sotet.


Kontrollera ingångs- och utgångshålet på dämparen
Sotavlagringarna leder sällan till att geväret tappar träffsäkerhet, men det är ändå skäl att kolla tunneln som kulan flyger igenom. Om dämparen sitter löst kan kulan snudda vid lamellerna eller mynningen, och där kan dämparen i värsta fall bli naggad i kanterna eller få avlagringar efter kulorna.
– För att undvika sådana olägenheter är det bäst att dra åt dämparen ordentligt.
Kom ihåg att skruva loss dämparen
Dämparen ska inte bara dras åt; Nyyssönen understryker att det också är viktigt att skruva loss den. Skruva alltså av dämparen när du putsar pipan; annars hamnar orenheter från pipan i dämparen. Gör det dessutom alltid när du åker hem från skjutbanan eller en jakt. På det viset kommer gängorna åt att bli riktigt torra.
– Det förhindrar att räfflingen rostar vid mynningen och ökar livslängden på både pipan och dämparen.

Ett tips
Om du vill se efter hur mycket sot som har samlats inuti ljuddämparen kan du väga den som ny eller efter en putsning och sedan väga den på nytt efter ett visst antal skott. Om vikten inte har ökat så behövs det inte heller någon vård.