Wellingtonin pihvi – todellinen haaste?
Beef Wellington, suomalaisittain Wellingtonin pihvi, on tunnettu kotikokkien haasteena, jopa painajaisena. Onko ruoka kuitenkaan niin haastava kuin yleensä luullaan?
Beef Wellington koostuu kolmesta kerroksesta, jotka luovat sen ikonisen rakenteen ja maun. Uloimpana on taikinakuori, joka paistuu uunissa kullankeltaiseksi ja pinnalta rapeaksi. Taikinan sisään kätkeytyy kerros mausteista sieni-sipulitäytettä, yrttiset aromit tuovat raikkautta annokseen. Ytimessä on fileepihvi, joka kruunaa annoksen mehukkuudellaan ja mureudellaan.
Perinteisesti Wellington valmistetaan naudan sisäfileestä, ja erityisesti sen keskiosaa käytettäessä tuloksena on yksi, jopa kilon painoinen täydellisen pyöreä käärö, joka leikataan viipaleiksi tarjoilua varten. Ruokalajin voi kuitenkin sovittaa paikalliseen makumaailmaan hyödyntämällä riistalihaa kuten hirveä, peuraa tai kaurista. Riistan voimakas maku tuo Wellingtoniin uusia ulottuvuuksia. Riistalihaa käytettäessä ruoka on helpompi tehdä annoskokoisena. Wellingtonin pihvi vaatii aikaa ja keskittymistä, mutta palkitsee tekijänsä tasapainoisella makujen harmonialla.
Makumaailmaa voi rikastaa entisestään käyttämällä täytteessä suomalaisia metsäsieniä. Herkkusienet voi korvata vaikkapa herkkutateilla, suppilovahveroilla tai kanttarelleilla, jotka lisäävät annokseen suomalaisia aromeja.
Wellingtonin pihvi
3 annosta
450 g hirven ulkofileetä
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Täyte:
200 g tuoreita herkkusieniä
2 salottisipulia
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Lisäksi:
300 g voitaikinaa (kolme levyä)
200 g parmankinkkua
Voiteluun:
2 kananmunan keltuaista
1. Leikkaa ulkofilee poikkisyyhyn kolmeksi noin 2–3 senttiä paksuksi pihviksi. Muotoile pihvit tasaisiksi reunoilta. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Paista pihvejä reilussa voissa pannulla minuutin ajan molemmilta puolilta. Jäähdytä pihvit.
3. Hienonna salottisipulit ja paista ne paistinpannulla.
4. Viipaloi herkkusienet sipulien joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä viiden minuutin ajan. Lisää persilja, timjami, suola ja pippuri.
5. Laita sieni-salottisipuliseos kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
6. Nosta taikina pakastimesta huoneenlämpöön. Levitä pöydälle muovikelmua.
7. Levitä kolmasosa parmankinkuista kelmun päälle. Levitä kinkkusiivujen päälle sieni-salottisipulimassaa. Asettele pihvi kinkkusiivujen suuntaisesti ja rullaa tiiviiksi kelmun avulla. Toista jokaiselle pihville. (kuvat A ja B)

8. Kaulitse voitaikinalevyt pihvikääröä pari senttiä leveämmiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Asettele pihvikäärö taikinan päälle ja rullaa tiiviiksi. Tiivistä päädyt painelemalla. Viillä pintaan koristelukuvio.
(kuvat C ja D)

9. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta kääröt leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja voitele ne keltuaisella. Paista uunin alatasolla kunnes lihan sisälämpötila on
50-55 astetta. Anna vetäytyä folion alla 15 minuuttia.