Tassarna sätts på prov
Isig skare, skärgårdens klippor, en skogsbilväg med krossgrus, mossa som frusit till sylvass is. Jakthundens tassar utsätts för hårda prövningar.
Jakthundens viktigaste arbetsredskap torde vara nosen och huvudet, men sedan kommer tassarna, som transporterar hunden i jakten på vilt.
För att en hund ska kunna användas vid jakt måste dess tassar tåla påfrestningar. När de skadas betyder det en paus i jakten. Därför är det viktigt att tänka på tassarnas härdighet och lära sig hur man skyddar dem och tar hand om skador.
I vissa fören kan man av djurskyddsskäl inte ha med hunden i skogen, men med de rätta knepen kan man få flera jaktdagar i kalendern.
Riskföre och riskterräng
De flesta jakthundar har en lång säsong med varierande förhållanden. I nästan varje typ av före finns risker för skador på tassarna. I början av säsongen kan grovt underlag, som i värsta fall består av krossgrus på en skogsbilväg, nöta på trampdynorna och orsaka skärsår.
När marken inte är frusen beror det på jaktområdet: klippig terräng nöter avsevärt mer på tassarna än skogsterräng. Längs stränderna finns stickig vasstubb och snårig växtlighet. Dessutom kan fukt och smuts tränga in i tassarna.
Också senhöstens första köldgrader utgör en risk. Den våta mossan blir hård och vass och i värsta fall kan situationen liknas vid att springa på krossat glas.
När snön kommer får man se upp för skarpföre. Benämningen används om skaren som bildas när snöytan har frusit till ett hårt lager. Skarpföret är i bästa fall en utmaning för tassarnas härdighet och i värsta fall ett knivskarpt skärande islager. När snötäcket är tjockt betyder det oftast vilodagar, eftersom den skarpa ytan kan orsaka skärsår högre upp på benen och till och med på bröstkorgen, när hunden sjunker ner i snön.
När skaren blir så hård att den bär är det fest. Också detta underlag medför en risk, om det inte har kommit ett lager mjuk snö ovanpå. Den hårda och sträva ytan nöter överraskande effektivt på trampdynorna.
Hundens egenskaper och gener
Förutom väderförhållandena inverkar också hundens egenskaper på hur härdiga tassarna är. Vissa hundar klarar sig med hela tassar oberoende av före, medan andra får öppna skavsår på tårna redan de första morgnarna med frost.
Eftersom det finns skillnader mellan olika hundindivider vore detta skäl att beakta vid avel. Även om en hund är bra på andra sätt, kan det bli få aktiva dygn om man måste stanna hemma från jaktresor på grund av känsliga tassar.
Det här gäller i synnerhet i södra Finland, där snöförhållandena varierar vintern igenom. Det typiska är att det först kommer blötsnö och regn, sedan fryser det till några dagar, för att sedan börja snöa igen. När det här fortsätter vintern igenom är det inte ofta underlaget är mjukt.
Förutom av de fysiska och strukturella egenskaperna påverkas tassarnas härdighet också av hundens sätt att röra sig. En hund som rör sig snabbt och fartfyllt utsätter sina tassar för en annorlunda påfrestning, oberoende av underlaget, än en hund som rör sig lugnt.
Vissa hundar kan anpassa sina rörelser till de förhållanden som råder och på så vis klara sig utan skador. Om skaren inte bär vid galopp, är det bättre att ta sig fram i trav.
Skinnet mjuknar i vila
Bland jakthundförare pratas det ofta om att tassar som en gång fått ordentliga sår lätt skadas igen. Undertecknad har gjort samma observation. En vävnad med ärrbildning klarar inte påfrestningar på samma sätt som en oskadad. Det är skäl att undvika skador och ta hand om tassarna.
För de flesta jakthundar är sommaruppehållet långt. När hunden vilar i hundgården eller stugan utsätts trampdynorna inte för påfrestningar och vävnaden mjuknar. Många vet hur det känns att gå barfota igen efter vintern.
Genom att träna under sommaren förbättras också tassarnas härdighet. Långa turer på grusvägar eller skogsstigar gör att trampdynorna och tårna hålls starka. Löpning på asfalt bör undvikas, eftersom hett underlag kan bränna trampdynorna.
Det är viktigt att kontrollera hundens hud och försöka stärka den med rätt föda. En välmående hud och päls betyder att också trampdynorna är i skick. Tassar som är i dåligt skick får skador snabbare än friska tassar.
Fett och salvor
På marknaden finns många olika vårdande produkter för hundens tassar. Ute i terrängen ger salvorna inte mycket skydd, eftersom de snabbt sköljs eller nöts bort. Vid vård av såriga tassar kan de däremot vara till hjälp.
Produkterna kan också passa för förebyggande behandling. En välmående och frisk hud klarar påfrestningar bättre.
Olika typer av hundsockor
I synnerhet på draghundar har man redan länge använt sockor för att skydda tassarna. På senare tid har användningen av sockor blivit vanligare också på jakthundar.
Sockorna väcker diskussion och det har framförts åsikter om att användningen av dem gör att man inte längre får så mycket information om tassarnas härdighet med tanke på avel. Oberoende vad man anser om den saken är sockorna ett användbart skydd för hundens tassar i utmanande förhållanden.
Sockorna är till nytta när skadan redan är skedd. Med hjälp av dem kan man förhindra att hunden slickar på de skadade partierna och skydda tassarna vid utevistelse.
En stor del av sockorna är avsedda för sällskapshundar och lämpar sig inte för jakthundar. Enkla påsformade sockor eller en aning formade skor är bäst lämpade för jakt. Med dem kan hunden röra på tassen inne i skon, varvid den får grepp om terrängen. Vissa modeller skyddar endast tassen, medan andra är av en längre modell som också skyddar benet längre upp.
Materialet bör väljas enligt förhållandena. Sockor som lämpar sig för jakt är i allmänhet av tunt, slitstarkt tyg, t.ex. cordura, eller av skärbeständigt tyg. En del av sockan kan vara klädd i gummi.
Tygsockor används mest och lämpar sig för snöföre. Det tunna materialet låter tassen röra sig enligt underlaget och är inte halt. Tygsockor kan också användas på barmark, men de slits snabbt.
Skärbeständiga och i synnerhet gummiklädda sockor passar på barmark, eftersom de tål slitage och skyddar mot vassa ytor. Gummiklädda sockor ska inte användas i snöföre, eftersom de är hala.
Fäst sockan runt tassen
Den största utmaningen vid användning av hundsockor är att få dem att hållas på hela jaktdagen. Det vanligaste är de fästs med kardborreband, med lösningar som varierar mellan olika tillverkare. Trots att det finns skillnader i hur väl kardborrebanden fäster, är de enligt skribentens erfarenheter ofta inte tillräckliga för att hålla sockorna på plats en hel dag. I synnerhet om sockorna blir våta är det lätt hänt att kardborrebanden åker upp.
Många hundägare har utvecklat tilläggssystem för att fästa sockorna. Det måste gå att få sockorna stadigt på, men inte så spänt att blodcirkulationen till tassarna störs.
Hundtassarnas härdighet, skador och förebyggande av skador
Veterinär Jenni Hatakka är ansvarig veterinär på jour- och sjukhusavdelningen vid Evidensia djursjukhus Vethaus och direktör för Seinäjoen eläinsairaala. Fritiden tillbringar hon med hjort- och harjakt samt jaktprov med taxar.
Vilka fysiska egenskaper inverkar på tassarnas härdighet? Kan man främja härdigheten genom avel?
– Med hjälp av avel kan man förebygga genetiska sjukdomar hos hundar och påverka strukturen. Det rekommenderas att de hundar som används för avel undersöks på ändamålsenligt sätt före avel.
Hunden ska stå med vikten jämnt fördelad på alla ben. Hunddjur är framtunga, men också baktassarna bör vara stadigt i marken. Hunden bör ha lika mycket vikt på fram- och bakbenen.
Det går i viss mån att påverka frambenens vinklar genom träning. Man kan inte ändra på benbyggnaden, men genom att stärka musklerna kan man få bättre vinkel, spänst och stötdämpning för lederna.
Övervikt leder till ledförslitning och furunkulos, dvs. inflammerad hårsäck, vilket förebyggs genom att hålla hunden i god kondition.
Vilka är de vanligaste skadorna på hundarnas tassar? Hur ska de behandlas?
– Klobrott kan förebyggas genom att hålla klorna rätt längd. Man behöver inte vara rädd att klippa svarta klor, vid behov kan man be en veterinär om hjälp. I synnerhet taxars klor ska gärna klippas varje vecka, eftersom de är tjocka, starka och växer snabbt. I viss mån kan man påverka klornas härdighet med kosten.
Beroende på omfattningen av klobrottet avlägsnas den yttre delen av den skadade klon under lokalbedövning, eller, om skadan går ända in i nagelroten, hela klon. Som hemvård används antiinflammatoriska läkemedel, rengöring med antiseptiskt medel och förband runt tassen i en veckas tid. Behandling med antibiotika behövs inte. Eftersom hunden inte får slicka på den skadade klon ska man använda krage. Skadan läks på 7–10 dagar.
Sår på trampdynorna förebyggs genom att hålla trampdynorna mjuka. Med tassalva håller man huden mjuk och smidig. Själv använder jag vanligt vaselin på hundens tassar på vintrarna. Dessutom kan man till viss del påverka trampdynornas skick med kosten. På isigt snöunderlag och skare kan man förebygga skador på trampdynorna med hundsockor.
För små sår räcker det med rengöring, tassförband som skydd och krage så att hunden inte kommer åt att slicka såren. Om såret utsöndrar illaluktande sekret, blir rött, svullet eller orsakar smärta, är det skäl att kontakta en veterinär. Stora och djupa sår på trampdynorna måste sys och behandlas av veterinär.
Främmande föremål som skadar tassarna förebyggs med hjälp av hundsockor. Främmande föremål orsakar inflammation och smärta i vävnaderna, och då krävs behandling på veterinärmottagning där föremålet avlägsnas under anestesi.
Brott i mellanhandsben eller tåben behandlas enligt veterinärens bedömning från fall till fall med spjälning eller kirurgi. Tåbrott behandlas med tejpning. Vid allvarliga trauman amputeras tån.
Kan man påverka tassarnas härdighet med näring eller kosttillskott?
– Grunden till friska klor, trampdynor, hud och päls är en mångsidig och välbalanserad kost. En frisk hud främjas enligt forskning genom regelbundet intag av fettsyrorna omega-3 och omega-6. För fiskoljeallergiker finns det vegetabiliska omegapreparat på marknaden.
Om hunden lätt blir överviktig kan omegalösning ges som lokal behandling. Tillskott av biotin kan bidra till att stärka huden och klorna.
Om hunden har en sjukdom som orsakar svaga klor kan man enligt veterinärens ordination använda preparat som främjar blodcirkulationen. På mina egna hundar använder jag Nutrolin-olja året om för att huden och klorna ska må bra.
Finns det andra produkter som man kan använda för att främja tassarnas härdighet?
– Om en brukshund har tassar som lätt skadas kan man skydda tassarna med hundsockor i förebyggande syfte.
Har du ytterligare tips på hur man förebygger skador på tassarna?
– Tassarnas hälsa byggs upp med grundläggande saker. Det är viktigt att observera väderförhållandena: är det klokt att ta hunden på jakt eller träning på skare som är skarp eller inte bär?
Tillräcklig och mångsidig kost i kombination med bra kroppsbyggnad och kondition är en bra grund till friska tassar. Genom att hålla klorna rätt längd, trampdynorna mjuka och friska och skydda tassarna på rätt sätt i krävande förhållanden kan man förebygga trauman och få en hel jaktsäsong utan avbrott.