Bild: Getty Images

Jägarna ställer gärna upp för fågelatlasen

Publicerad3.9.2024

Under sommaren var det många jägare som åter en gång antecknade sina observationer av jaktbara och fredade fåglar i tjänsten Oma riista. Samtidigt deltog de i kartläggningen för fågelatlasen; ett värdefullt frivilligarbete.

Observationerna av jaktbara och fredade fåglar som under perioden 1.2 till 31.8 antecknas i Oma riista granskas och överförs under hösten till fågelatlasen på webbplatsen laji.fi. Den preliminära genomgången av observationerna visar att bokföringsaktiviteten ligger kvar på fjolårets nivå. Det exakta antalet observationer och den regionala täckningen klarnar efter genomgången.

Den pågående fjärde fågelatlaskartläggningen ger oss värdefulla data om vilka förändringar som har inträffat hos häckningsutbredningen för de fågelarter som påträffas hos oss. Hänsyn till resultaten tas också vid regleringen av fågeljakten, bland annat så, att jakten på de försvagade sjöfågelarterna ska vara hållbar. Därför är det viktigt att kartläggningen täcker hela landet så väl som möjligt.

Kartläggningen för fågelatlasen fortsätter under häckningssäsongen nästa år. Finlands viltcentral uppmanar samtliga jägare att året om anteckna sina observationer i Oma riista. Vi är särskilt intresserade av häckningsobservationer under våren och sommaren nästa år.

Ytterligare information: lintuatlas.fi > svenska.