Brittiraha kosteikkotöiden mahdollistajana
Koska Suomi on Euroopan merkittävimpiä vesilintujen ja kahlaajien pesimäalueita, elinympäristötyöt Suomessa ovat avainasemassa Euroopan vesilintujen hyvinvoinnissa. Niitä ollaankin valmiita rahoittamaan myös ulkomailta.
Suomessa pesivät vesilinnut ja kahlaajat muuttavat etelään valtaosin läntistä muuttoreittiä pitkin. Osa päätyy Britteinsaarille ja toiset aina Italiaan asti, lentäen Etelä-Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Ranskan yli. Suurin osa Euroopan jouhisorsista ja miltei puolet telkistä pesivät pohjoisilla suoalueillamme.
Muuttavat vesilinnut ovat yhteisiä ja siksi Suomen Riistanhoito-Säätiö on verkostoitunut eurooppalaisten metsästysjärjestöjen perustaman Waterfowlers’ Networkin kanssa ja ryhtynyt kehittämään yhteistä varainkeruuta.
Metsästysmyönteinen arvopohja
Englantilainen Waterfowlers Networkin jäsenorganisaatio, British Association for Shooting and Conservation (BASC) ilmaisi olevansa kiinnostunut rahoittamaan elin-ympäristötöitä, mikäli perusteet ovat kohdallaan.
Suomen Riistanhoito-Säätiö haki tukea BASCilta ja sai vuoden 2023 elokuussa tukipäätöksen sen alaiselta Wildlife Fund -rahastolta. BASC myönsi Suomen Riistanhoito-Säätiölle 46 500 euroa käytettäväksi kolmeen eri kosteikkokohteeseen yhteistyössä SOTKA-kosteikot hankkeen kanssa.
Päätöksessä oleellisia tekijöitä olivat Suomen merkitys eurooppalaisen vesilinnuston pesimäalueena, tiivis yhteistyö Suomen riistakeskuksen SOTKA-kosteikot -hankkeen kanssa ja metsästysmyönteinen, mutta samalla metsästyksen kestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta vaaliva arvopohja.
Konetyötä ja tarvikkeita
SOTKA-kosteikot vastaa kosteikkosuunnitelmien teosta maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella. Konetyöt ja tarvikkeet hankitaan BASCin tuella. Suomen Riistanhoito-Säätiö vastaa rahoituksen allokoinnista kohteisiin, projektikoordinaatiosta ja raportoinnista BASCille.
Muista SOTKA-kosteikkokohteista poiketen BASCin rahoitus toi kohteille mukanaan vastineeksi rahoituksesta hieman tavallista pidemmän hoitovelvoitteen. Maanomistajat sitoutuvat raportoimaan vuosittain kohteiden tilasta 10 vuoden ajan kohteiden valmistumisen jälkeen. Pitkä raportointijakso heijastelee BASCille tärkeitä monimuotoisuustavoitteita ja tehtyjen toimien pitkäkestoisuutta. Kohteilla tehdään vuosittain kunnossapitoraivauksia, vesilintulaskentaa ja pienpetojen pyyntiä.
Kosteikot toteutetaan patoamalla. Säätöpatojen avulla mahdollistetaan kausikosteikkomainen vedenpinnan vaihtelu, joka ylläpitää hyvää elinympäristöä selkärangattomille, jotka ovat vesilintujen poikasten ravintoa.
BASC
BASCin rahoitus on suurin yksittäinen rahoitus mikä on saatu talvehtimisalueiden mailta pohjoisten lisääntymiselinympäristöjen kunnostamiseen. Rahoitus toimii erinomaisena esimerkkinä 2019 perustetun Waterfowlers’ Network -järjestön merkityksestä.
Waterfowlers’ Network kokoaa toimijoita
Waterfowlers’ Network kokoaa muuttoreitin varrelta metsästysjärjestöjä yhteen koordinoidakseen rahoitusta ja tukea yli valtiorajojen merkittäviin tutkimus- ja elinympäristöhankkeisiin.
Waterfowlers’ Networkin jäsenjärjestöt ovat rahoittaneet aikaisemmin SOTKA-kosteikkokohteita Ilomantsissa, Vöyrissä, Ylitorniossa ja Rovaniemellä ja tukeneet monikansallista Project Penelope -haapanatutkimusta.