Metsästäjän varusteet

Katselukiikarit

Katselukiikarit ovat vakiovaruste lintuharrastajille ja monelle luonnon tarkkailijalle. Miksi katselukiikarit ovat tärkeät myös metsästäjälle? Minkälaiset kiikarit kannattaisi hankkia?

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu3.5.2024

Moni tietää, että kiikareiden suurennos tuo kohteet lähelle, mutta oliko tiedossa, että niiden valovoima mahdollistaa vielä hämärissä esimerkiksi riistaeläinten tunnistamisen, vaikka paljaalla silmällä kohteiden erottaminen olisi jo vaikeaa? Käsikiikareiden valovoima ja erottelukyky peittoavat käytännössä usein esimerkiksi 56-millisen tähtäinkiikarin, vaikka käsikiikareiden linssikoko olisi pienempi. Tähtäinkiikariin verrattuna katselukiikarit ovat ainoa turvallinen vaihtoehto niin kauan, kun ei olla täysin varmoja tarkkaillaanko riistaeläintä vai kenties jotain muuta elollista olentoa. Aseeseen kiinnitetty kiikaritähtäin ei ole havainnointiväline, jolla voidaan haravoida koko etusektoria huoletta.

Hyvät kiikarit voivat olla merkittävä investointi, mutta parhaimmillaan niistä tulee luonteva kädenjatke, joka palvelee ja jatkaa ihmissilmän luonnollisia ulottuvuuksia kaikessa metsästyksessä.

Hämärässä katselukiikareilla erottaa pitkään sen jälkeen kuin ihmissilmän ominaisuudet ovat loppuneet.

Merkittävimpiä ominaisuuksia

Kiikareissa on muutamia tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka niitä hankittaessa ja niiden käyttöä mietittäessä kannattaa huomioida:

Suurennos:

Kiikarien linssien polttoväli eli suurennoskerroin kertoo, kuinka voimakkaasti kiikareiden kautta katsottu kohde suurentuu päätyessään katsojan verkkokalvoille. Tähtäinkiikareista poiketen katselukiikareiden polttoväli on lähtökohtaisesti aina kiinteä, eli käsikiikareiden suurennosta voi harvoin muuttaa. Polttoväli vaikuttaa myös kuvan katselualaan: mitä suurempi polttoväli eli suurennos, sitä kapeammaksi näkökenttä menee.

Katselukiikareille hyvä suurennuskerroin riippuu niiden käyttötarkoituksesta, mutta yleisimmin metsästyksessä käsivaralta käytettävien katselukiikareiden kohdalla käyttökelpoisin suurennus pyörii 6 ja 10 välillä, tyypillisimmin kahdeksassa. Sopivalla suurennoksella käsien tärinä ei vielä häiritse katselua liikaa ja näkökenttä on tarpeeksi laaja, mutta kiikarit tuovat silti kohteen riittävän lähelle.

Etulinssi:

Kiikarin suurennoksen lisäksi sen käyttöominaisuuksiin vaikuttaa myös sen etulinssin koko. Mitä suurempi etulinssi, sitä paremmin kiikarin linssistö kerää valoa ja sitä valovoimaisemmat kiikarit ovat. Suurempi etulinssi lisää valovoiman lisäksi myös aina kiikareiden kokoa ja painoa.

Katselukiikarit voidaan karkeasti jakaa muutamaan eri kokosegmenttiin, jossa pienimmät taskukiikarit ovat usein etulinsseiltään 20-30 mm kokoluokkaa, yleisin metsästyksessä ja vaikkapa lintuharrastajien käyttämä segmentti etulinsseiltään 35-50 mm kokoluokkaa, ja suurimman pään kiikarit yli 50-millisiä ja usein jopa hieman suuremmalla suurennoksella ja kuvanvakaajalla varustettuja, esimerkiksi merikäyttöön suunniteltuja kiikareita. Kiikareiden suurennos ja etulinssi ilmoitetaan lähtökohtaisesti aina kiikarin mallinimen yhteydessä yhdistelmänä, esimerkiksi 8×42.

Hinta:

Monien kuluttajatuotteiden kohdalla hinnanmuodostukseen vaikuttaa valmistajan brändiarvo, joka saattaa joskus lisätä tuotteen hintaa. Optiikan kohdalla hinta kuitenkin toimii melko suoraan myös laadun takeena.

Kiikareiden hintahaitari edullisimmista kalleimpiin on erittäin laaja. Halvimmillaan katselukiikareita löytää joillakin kymmenillä euroilla, ja kalleimman pään kiikareihin saa helposti palamaan tuhansia euroja. Vaikka polttoväli ja etulinssin koko olisivat haarukan ääripäissä samat, ero kalleimmilla ja halvimmilla kiikareilla on kuin yöllä ja päivällä. Linssien taso, niiden materiaali, hionta ja pinnoitus ovat erittäin keskeisessä roolissa kuvan kirkkaudessa ja terävyydessä, ja laadukkaiden linssien valmistus ei ole ilmaista. Onneksi laadukkaat kiikarit ovat myös rakenteeltaan tukevia ja käyttöä kestäviä. Vaikka hyvät katselukiikarit ovat kalliit, voi myös helposti todeta niiden olevan miltei elinikäinen sijoitus.

Avarammissa maisemissa ja liikkuvassa metsästyksessä katselukiikarit ovat ehdottomat. Kiikarit toimivat tunnistuksen apuna myös kyttäysjahdissa.

Kiikarit budjetin ja käyttötarpeen mukaan

Kiikareita hankkiessasi kannattaa pohtia niiden pääasiallinen käyttötarkoitus.

Liikkuvaan metsästykseen ja lähtökohtaisesti hyvässä valossa – esimerkiksi pohjoisen riekkohangilla tai latvalinnustuksessa – voivat hyvin toimia 10×25 -kokoiset taskukiikarit. Sorkkaeläinjahdissa, ruokailupeltoja illankajossa tarkkaillessa tai viimeisimmillä valonrippeillä tunnistamisen varmistamisessa tarvitaan usein lisää valovoimaa. Tällöin esimerkiksi 8×42 tai jopa 8×56 voivat olla hyvä vaihtoehto. Jälkimmäinen vaihtoehto toimii varsinkin, jos kiikareille on saatavilla hyvät valjaat eikä paino haittaa.

Päädyttyäsi suurennoksen ja etulinssin osalta sopivaan haarukkaan on helppo lähteä etsimään itselleen kiikareita budjettinsa puitteissa. Äläkä unohda hyviä kiikarivaljaita, sillä erityisesti metsästystilanteissa on kätevää pitää kiikarit aina sopivasti lähellä kehoa suojassa kolhuilta ja aina tarvittaessa käsillä!

Lisää samasta aiheesta