Jokainen saa tasapuolisen palan paistia, kun se leikataan kahteen osaan.
Nuorten toimitus

Hirven leikkuu ja jako vaatii yhteistyötä ja kärsivällisyyttä

Ampumatilanteen jälkeen riistan käsittely on seuraava askel riistan matkassa metsästä ruokapöytään.

Teksti ja kuvat Siiri Niskala

Julkaistu11.1.2024

Ison eläimen paloitteluun tarvitaan yhteistyötä ja kärsivällisyyttä, jotta eläimestä saadaan mahdollisimman paljon talteen. Hygienia ja hyvän metsästäjän periaatteet jatkuvat myös riistan käsittelyssä.

Metsästysseurassani riistan käsittelyyn ja lihanjakoon osallistutaan porukalla. Onnistuneen metsästyksen päätteeksi kaadettu hirvi tuodaan suojaisaan talliin jopa viikoksi riippumaan, jos lämpötilat suosivat. Eläin suolistetaan ampumapaikalla ja tallissa otetaan talteen sarvet ja nahka. Hirven rintakehä avataan ja ruho punnitaan.

Sisäelimet ja pää sarvineen kuuluvat perinteisesti ampujalle, mutta nahka myydään ja korvauksella rahoitetaan seuran toimintaa.

Lihasta pyritään käyttämään kaikki. Repaleisista paloista tulee hyvää jauhelihaa ja koira saa huonommista lihoista oivan illallisen.

Hygienia kaikessa tekemisessä

Lihanjaon päivänä talliin asetetaan puhdasta muovia ja pöytiä. Leikkaajat pukevat ylleen essut, hihansuojat sekä kumikäsineet, jotta vaatteet pysyvät puhtaana eikä liha ole kosketuksissa ulkovaatteisiin. Metsästyksenjohtaja jakaa jokaiselle tehtävän: ruhon leikkuu, lihojen irrottaminen luista tai paloittelu ja lihojen jakaminen tasapuolisesti kasoihin. Kiirettä ei pidetä, jotta leikkuujäljestä tulee laadukasta ja puhdistaminen on kotona helppoa.

Lihat asetetaan muovin päälle järjestelmällisiin pinoihin niin, että jokaiselle syksyn aikana metsästykseen osallistuneelle taloudelle on omansa. Jokaiseen pinoon erotellaan potkat, lavat, paistit sekä ulkofile luista ja muista lihan paloista. Sisäfileet jaetaan kiertävän listan mukaisesti, jotta jokaisella on mahdollisuus nauttia reilusta sisäfilepalasta vuorollaan.

Lihoista kootaan järjestelmälliset kasat, jotta niistä tulisi tasapuoliset.

Arvonta on reilua

Valmiiden lihakasojen päälle laitetaan numerot ja pinot arvotaan. Näin lihojen jakamisesta tulee reilua ja oikeudenmukaista. Lopuksi jokainen ottaa omat lihansa ja siivoamme yhdessä tallin.

Lihan jaosta seurani on saanut paljon positiivista palautetta ja mielestäni se toimii hyvin. Itse tapahtumakin on aina mukava, sillä vaihdamme kuulumisia ja muistelemme menneitä metsästysreissuja.

Lihapaloille nimi ja ruokaehdotus

Kotona puhdistan lihat perinpohjaisesti, jotta ruoan valmistaminen olisi helppoa. Käsittelen lihat yksi pala kerrallaan, sillä kylmäketjun säilyttäminen on hyvin tärkeää lihan laadun takaamiseksi.

Osa lihoista jauhetaan jauhelihaksi. Näin hirven lihaa on helppo yhdistää arkiseen ruoanlaittoon.

Kokolihat kääritään sopivina paloina folioon ja nimetään huolellisesti. Ruhonosa, päivämäärä ja mummon ruokaehdotukset merkitään ylös. Näin tiedän myöhemmin, mihin liha on parasta käyttää. Lopuksi folioon pakattu pala laitetaan vielä muovipussiin ja pakastetaan.

 

Miten omassa seurassasi on järjestetty hirvenlihojen jako? Kerro kommenteissa! 

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Lisää samasta aiheesta

Nuorten toimitus

Metsästäjän paras kaveri

6.9.2024
Paukusta pakkaseen

Jäniseläimet onnistuneesti pakastimeen

6.9.2024