Händerna och kylan
Trots vintervindar, snöyra och kyla ska händerna fungera när skottchansen kommer. Här några tips för hur du håller fingrarna varma.
Blodcirkulationen i händerna och fötterna är väldigt personlig. Somliga klarar sig fortfarande med bara händer när andra fryser fingrarna av sig. Andra lider av vita fingrar, vilket kallas Raynauds fenomen. Det kan vara väldigt besvärligt eftersom blodkärlen drar ihop sig i fingrarna eller tårna och vitnar i kyla. Att hålla händerna varma är i regel det enda som hjälper.
Det bästa sättet att hålla händerna varma tycks vara att hålla dem aktiva och blodcirkulationen i gång, plus varma handskar eller vantar. Men vad göra om jakten kräver att du står stilla och väntar i timmar?
Avlasta händerna
Det viktigaste är att hålla i gång blodcirkulationen. Om du kan avlasta fingrarna och handflatan så fungerar cirkulationen bättre och händerna hålls varmare. Låt geväret hänga i remmen. För drevjakt finns det väldigt praktiska justerbara ”slingor”. Med en sådan hänger vapnet skottberett framför dig med pipan nedåt och du lyfter det till skott på en sekund. Eller låt jaktbågen hänga på någon lämplig krok. Låt alltså händerna vara fria och avlastade.
Dessutom ska du undvika snäva ärmslut och kläder som stramar. De yttre klädskikten ska vara tillräckligt lösa.
Skydda handlederna
Om handlederna är bara så förlorar du avsevärda mängder värme den vägen. Skydda därför handlederna; det hjälper dig att hålla fingrarna varma. Ärmarna får inte spänna och de ska täcka handlederna.
Handledsvärmare av ylle är ett synnerligen bra komplement som till och med kan ersätta handskarna. Du kan dra ner dem över fingrarna medan du väntar på passet, men händerna är ändå insatsberedda om viltet skulle dyka upp.
Muffen värmer bäst
Har du märkt att tunna fingervantar snarare kyler än värmer fingrarna? Men när fingrarna ligger mot varandra så håller de värmen bättre. Vilket förklarar varför tumvantar fungerar bättre än handskar. Om du ändå tycker att tumvantar är för klumpiga, men att det är för kallt för fingervantar eller handskar, så prova en muff.
Du kan låta muffen hänga om halsen eller fästa den med ett bälte om midjan så att den hålls på plats oavsett vad som händer. Medan du väntar håller du händerna instuckna i muffen där de värmer varandra. Nånting varmare än en muff av vildpäls får du leta efter, men det finns muffar också i handeln. Eller så svänger du ihop en muff av exempelvis en filt.
Stora vantar i rem
I likhet med muffen skapar stora tumvantar rejält med isolerande luft kring fingrarna. Ett gott och beprövat alternativ är att skaffa stora tumvantar som du fäster i ärmarna.
Så länge du står och väntar på passet kan du hålla vantarna på. När skottchansen infinner sig tar du av dig vantarna med en knyck – de blir ju kvar hängande i ärmarna. Bara vantarna är tillräckligt stora och rymliga så går det i ett nafs att vifta dem av sig. Inuti både muffen och yttervantarna går det utmärkt att ha fingervantar av ylle. Sådana är inte i vägen när du hanterar geväret.
Värmepåsar är mycket användbara
Engångsvärmepåsar som aktiveras med syra hör numera till grundsortimentet i många affärer. Påsen börjar värma efter ungefär en kvart och värmer i flera timmar.
Värmepåsarna är väldigt bra att ha för den som står på pass i kyla, men på grund av den kraftiga värmeutvecklingen så passar de kanske allra bäst som tidsförlängare när du känner att kylan börjar knipa i fingrarna. Men överdriven värme kan leda till svettning som leder till avkylning.
En värmepåse får utan bekymmer plats i muffen eller den generösa yttervanten, eller i fickan så att du på vaktjakten kan hålla händerna skyddade och liksom på laddning.
De elektriska värmarna utgör en annan form av extern värmekälla som också ger jägaren förlängd tid i skogen. Men kom ihåg att om inte klädseln och handskarna är lämpliga så räcker inte värmepåsarna eller elprylarna till för att hålla dig varm!
Livsstilen lägger grunden
För att händerna ska hållas varma måste blodcirkulationen räcka till. Vilket kräver tillräcklig vätsketillförsel, fysisk aktivitet och en aktiv livsstil. Som i sin tur utgör grundstenar för hälsan och förmågan att hålla sig varm.
På passet går det inte att ströva omkring, men fysisk motion håller igång ämnesomsättningen och kärnvärmen. God nattsömn och tillräcklig vila hjälper också förmågan att hålla sig varm och funktionsduglig.