Forskning

Sjöfåglarna fortsätter att minska

Huvudsyftet med sjöfågelinventeringarna är att följa med förändringarna hos de häckande stammarna och klarlägga ändernas årliga häckningsresultat i vattendrag av olika typer på olika håll i landet. Materialet består av parräkningarna och kullräkningarna som har gjorts av frivilliga jägare och fågelvänner.

Text Markus Piha, Aleksi Lehikoinen och Katja Ikonen Bild Jari Peltomäki

Publicerad6.9.2024

Gräsanden. På nationell nivå nådde stammen en topp kring året 2015, men sedan dess har arten minskat med cirka 23 procent. I norr har stammen ändå fortsatt sin uppgång. Jämfört med fjolåret var antalet par ungefär tio procent mindre och låg 11,5 procent under långtidsmedelvärdet. I år är gräsänderna färre i synnerhet i norr (−22 %) och i landets mellersta delar (−17 %).

Totalt sett har mängden ungar förblivit stabil, men räknat per par har produktionen av ungar minskat. I år landade den totala mängden ungar på sju procent och produktionen av ungar per par på cirka fem procent under långtidsmedelvärdet. I jämförelse med fjolåret fanns det aningen färre ungar medan produktionen av ungar per par låg kvar på fjolårsnivån.

Krickan. Nationellt sett har krickans häckande stam minskat med 26 procent under inventeringsperioden. Nedgången är brantast i landets norra (−58 %) och mellersta (−37 %) delar. Årets parmängd låg cirka 24 procent under långtidsmedelvärdet och nära fjolårets nivå. Både den totala mängden ungar och produktionen av ungar per par har minskat under inventeringsperioden, men under de senaste tio åren har läget varit stabilt. Årets totala antal ungar låg 21 procent och produktionen av ungar per par 8 procent under långtidsmedelvärdet. Båda låg aningen under fjolårets nivå.

Bläsanden. Antalet par har minskat med 59 procent under inventeringens 39 år och har i 16 år legat under långtidsmedelvärdet. I norr har stammen minskat med 65 procent, i landets mellersta delar med 38 procent och i söder med 66 procent. Artens nedgång har fortsatt under de senaste tio åren, men nedgången har varit betydande enbart i landets mellersta delar (−30 %).

Årets parmängd i landet som helhet ligger på fjolårsnivå och 40 procent under långtidsmedelvärdet. Den totala mängden ungar har minskat kraftigt (−39 %) eftersom paren också har blivit färre. Under de senaste tio åren har totalantalet ungar varit stabilt medan produktionen av ungar per par har ökat (16 % över långtidsmedelvärdet). Både det totala antalet ungar och produktionen av ungar per par låg i år nära de senaste årens nivåer.

Knipan. Antalet par i landet som helhet har minskat med 13 procent under inventeringsperioden. Under de senaste tio åren har antalet par minskat i söder med 22 procent medan stammen har vuxit med 32 procent i norr.

Årets parmängd i landet som helhet låg 19 procent under långtidsmedelvärdet och var cirka 17 procent mindre än i fjol. I synnerhet i landets mellersta delar var knipstammen mindre (29 %) än i fjol. Produktionen av ungar och det totala antalet ungar har minskat under inventeringsperioden, men har varit stabila under de senaste tio åren. Årets produktion av ungar var dock svag. Den totala mängden ungar låg 22 procent och produktionen av ungar per par 23 procent under långtidsmedelvärdet, och var klart sämre än i fjol.

Bilden visar hur parmängderna, totalantalet ungar och produktionen av ungar per par har utvecklats för gräsanden, krickan, bläsanden och knipan. Uppgifterna för ungarna bygger enbart på inventeringen av kullar medan produktionen av ungar per par förenar materialet från par- och kullräkningarna. Medelvärdet för varje tidsserie är 100 för att göra de årliga värdena jämförbara. De svarta punkterna och linjerna visar de årliga värdena medan de blå fälten visar det 95-procentiga konfidensintervallet.