Innebär viltutfodring risk för djursjukdomar?
Nytt forskningsprojekt börjar
Förvaltningen av vitsvanshjortar och rådjur kräver effektiv jakt, vilket ofta innebär vaktande vid en utfodringsplats. Vi inleder nu ett nytt forskningsprojekt där vi utreder om utfodringen av vilt innebär risker för sjukdomar.
I likhet med all annan mänsklig verksamhet kan också viltutfodringen skötas ansvarsfullt eller ansvarslöst. Problemet med den här definitionen är att vi saknar forskningsdata för att dra en gräns. Tanken med forskningsprojektet är att fylla den här luckan.
Exempel från stora världen
Utfodringsplatsernas eventuella roll som spridare av sjukdomsalstrare och parasiter beror på faktorer som hur tätt utfodringarna ligger, hur många arter som besöker en utfodring och antalet matgäster. Även kvaliteten på fodret och kvantiteterna som serveras under årets lopp spelar in.
I Spanien har man noterat att utfodringsplatserna spelar en framträdande roll för spridningen av parasiter mellan vildsvinspopulationer. Detta beror främst på att nätverket av utfodringsplatser är så tätt. I Förenta staterna har man noterat liknande resultat för hjortarten på de aktuella orterna. På vintern noterades mera av vissa parasiter hos populationerna som vinterutfodrades.
Här i vårt land saknas motsvarande forskning.
Ny information och kunskapsunderlag för rekommendationer
Ingen gynnas av att det i viltfoder av något visst slag finns en risk för att djursjukdomar ska sprida sig, men utan att någon vet om det. Alltså har ingen någonting att förlora på att vi undersöker och klarlägger de eventuella riskerna.
I vårt land är viltutfodringen inte föremål för lagstiftning utan styrs med rekommendationer. Tanken är att vi nu ska skapa ett kunskapsunderlag för beslutsfattarna, för deras rekommendationer rörande riskerna för djursjukdomar.
Projektet ska dokumentera djurarterna som besöker utfodringsplatser för viltet, i synnerhet de såkallade objudna gästerna, och undersöka floran av sjukdomsalstrare som dessa gäster har med sig, som virus, bakterier och parasiter. Det tredje syftet är att bedöma riskerna för att dessa sjukdomsalstrare ska sprida sig från utfodringsplatserna.
Avslutningsvis ska resultaten av undersökningen spridas vitt och brett. Projektet kommer att avkasta referentgranskade vetenskapliga artiklar som vi gör sammanfattningar av på finska.
Skribenten är projektchef för projektet och ansvarig forskare på Naturresursinstitutet.
- Forskningsprojektet löper ut den sista december 2026.
- Projektet finansieras av jord- och skogsbruksministeriet och realiseras av Naturresursinstitutet och Livsmedelsverket.
- Terrängarbetena görs i samarbete med jägare och markägare, främst i sydvästra Finland.
- I styrgruppen ingår företrädare för Livsmedelsverket, Finlands viltcentral, Naturresursinstitutet, ProAgria, Jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund MTK, Finlands Jägarförbund och Djurens hälsa ETT rf.