Kan vi lösa rovdjursknuten?
I skrivande stund har riksdagen precis godkänt en ändring i jaktlagen som ger jord- och skogsbruksministeriet nya befogenheter att bevilja stamvårdande jakt. Ska sådan äntligen bli möjlig?
Nu kan ministeriet med en förordning ge mera preciserade bestämmelser för syftet med en dispens och det geografiska område som dispensen gäller, liksom även för referensvärdet som anger den gynnsamma skyddsnivån för arten. Det är viktigt att ministeriet anger ett syfte för den stamvårdande jakten. Det vill säga precis det som Finlands viltcentral inte i sina tidigare beslut har lyckats ge i en sådan form att förvaltningsrätten skulle ha godkänt det. Även om syftet i fortsättningen kommer att anges så kommer det fortsättningsvis att behövas stödande utredningar. Dessa är av avgörande betydelse vid beslutsfattandet.
I samband med lagändringen har vi fått höra en hel del gnällande. Somliga betraktar lagen som en halvmesyr medan andra ser den som ett slakteri för stora rovdjur. Samtliga torde dock vara överens om att rovdjursknuten måste lösas eftersom det går rejält uppåt för de stora rovdjuren och konsekvenserna blir allt tydligare.
Jord- och skogsbruksministeriet fortsätter målmedvetet med beredningen av ärendet. Som följande på listan kommer en förordning om stamvårdande jakt på björn och publiceringen av den uppdaterade förvaltningsplanen för björnstammen. Båda behövs för att Finlands viltcentral ska kunna använda de nya ”verktygen” i början av juli. Då fattas ju besluten om den stamvårdande jakten på björn under inkommande jaktår.
Men inte ens efter det är skrivbordet städat och rent. Ändringarna i EU:s naturdirektiv innebär att fredningen av vargen slopas, vilket i sin tur har gett upphov till ett antal förslag till bestämmelser. Riksdagen önskar att de här förslagen ska behandlas i början av riksdagens höstsession. Dessutom förutsätter riksdagen att jord- och skogsbruksministeriet utan dröjsmål ska bereda de ändringar som krävs för att öka jaktlagens tekniska kvalitet och transparens.
Det behövs väl ingen spågumma för att begripa att struntpratandet kommer att fortsätta i höst?