Av bäverhuvudet får man en fin skalltrofé, av skinnet tumhandskar och av köttet en god stek.
Ungdomsredaktionen

Vårjakten på bäver steg för steg
Så kniper du plattsvansen

Under vårjakten på bäver förenas känslan när den nya växtperioden börjar med spänningen under färden till markerna där vår största gnagare håller till.

Text och bilder Reetta Hokkanen

Publicerad8.3.2022

Bäverjakten är variationsrik och på sätt och vis också en exotisk jaktform som kräver uthållighet, uppmärksamhet och tid av jägaren. Ytterligare kryddor står det föränderliga vädret för och bävern som vaksamt plaskar i öppet vatten. Hur ska du då göra för att knipa plattsvansen?

1. Inled med rekognoscering

Det kanske svåraste och mest tidskrävande momentet vid bäverjakten är att hitta bävern. Inled rekognosceringen i god tid på vårvintern, det ökar utsikterna att hitta ett lämpligt bäverpass. Spana utmed åar och bäckar med skidor eller snöskor på fötterna.

Färska fotspår och gnagspår vid öppet vatten är säkra tecken på bävrar i närheten. Leta därefter rätt på bäverboet och visualisera hur djuren har rört sig kring vattnet och gnagplatserna. Mera info om hur du hittar bävrar.

2. Planera passet

När du har hittat bäverhyddan börjar spaningen efter ett lämpligt pass. Senast nu väljer du om du ska jaga med gevär eller jaktbåge. Med studsare kan passet ligga längre ifrån, men med jaktbåge går det också att fälla en simmande bäver.

Hos bävern är luktsinnet det mest utvecklade och därför ska passet anpassas efter vinden. Bävern ser och hör illa, så passet kan vara rätt öppet. Därifrån ska du ha öppet synfält till gnagplatsen och det öppna vattnet. Med gevär brukar 50-60 meter vara lämpligt och med båge 5-10 meter. 

3. Lär dig bäverns anatomi före jakten

En skadskjuten bäver är seg och håller ut länge. Därför är det viktigt att studera djurets anatomi och det vitala området före jakten. En bra tumregel säger följande om en bäver som står med sidan till; träffområdet ligger lika långt från öronen mot skulderbladet som från öronen till nosspetsen.

Träffområdet är litet och ett skott med studsare snett framifrån träffar lätt tarmarna, vilket sällan hejdar bävern.

Det går också att skjuta bävern rakt bakifrån i nacken. Somliga sätter kulan enbart i huvudet, men det utgör ett minimalt träffområde. Dessutom blir det ingen trofé på det viset.

4. Förbered passet

Om du väljer studsare ska du skjuta in det på kort håll och välja patronerna med eftertanke. Vid bäverjakt rekommenderas en kula som expanderar. För de flesta jägare går det fint med patronen de använder på älgjakt och känner.

Utrustningen för bäverpasset inkluderar förutom uthållighet en plastpåse, kniv, gummihandskar och bäverkrok. Jag har fällt några bävrar med studsare och kroken har visat sig oumbärlig varje gång. Efter skottet kan det ju hända att bävern trillar av isen ner i vattnet. På en vårlig jakt vid öppet vatten är det mer än välkommet med ett redskap att fiska upp bävern med. En bäverkrok svänger du ihop själv av exempelvis ett hopskjutbart metspö och en rejäl krok i ändan. Med den fiskar du upp bävern ur vattnet eller halar in den från svag is.

Det är också förnuftigt att ta med sig en bäverdelikatess; asp. Hantera kvistarna med handskar så inte människodoften skrämmer bävern. Lägg aspbetet på en gnagplats som är väl synlig från passet. Betandet är ett bra sätt att locka bävern dit som du vill ha den.

5. Tålamod, tålamod på bäverpasset

På våren kan du gå till bäverpasset på kvällen innan solen går ner eller tidigt på morgonen. Somliga bävrar blir aktiva tidigt på kvällen och lämnar boet för att simma och spana efter faror medan andra inväntar skymningen. Soligt och lugnt väder är det optimala för bävern. 

Bågjägare kan fälla bävern i vattnet, men den som jagar med studsare bör vänta tills bävern har klivit i land. Visserligen går det att skjuta en simmande bäver, men av egen erfarenhet vet jag att det är riskabelt med studsare. Utsikterna till ett välplacerat skott är små, liksom att kunna bärga bytet. När bävern har klivit upp på isen eller i land är det vitala området fullt synligt. Det välriktade fällande skottet på bävern är värt den långa väntetiden och är en givande upplevelse!

Efter skottet trillade bävern i vattnet, men den gick att bärga med kroken.

6. Efter skottet

Av den fällda bävern kan du göra väldigt mycket. Du kan ta vara på tänderna som ett minne eller göra en hel skalltrofé. Skinnet blir fina tumhandskar eller varför inte en väst? Köttet blir en välsmakande upplevelse, kanske som en stek?

Bäverjakten är väldigt varierad och givande. Att leta efter djuret och få se det i sin egen miljö är redan det en upplevelse! Stämningen på bäverpasset när vårsolen skiner, plattsvansen simmar och det doftar vår i skogen är otrolig. När skogens rådare Tapio sedan belönar jägaren med en fullträff så sträcker sig leendet från öra till öra och glädjen vet inga gränser. Spänn alltså skidorna på fötterna och bege dig ut på en expedition till bävrarnas värld!

För att köttet ska bevara kvaliteten passar man bävern genast efter skottet och avlägsnar doftkörtlarna.

Mera om samma ämne

Forskning

Bäverstammarna stabila

5.7.2024
Bävern som vilt

Bävern: En framgångsrik återkomst

11.1.2024
Ungdomsredaktionen

Min första bäverjakt

11.1.2024