Mitä susipartio on oppinut pihavierailuista?

SusiLIFE-hankkeen eräpartio käy susien pihavierailupaikoilla. Partion apu on otettu pihamailla hyvin vastaan.

TekstiIina Ala-KurikkaKuva Markku Pirttimaa
Julkaistu7.12.2021

– Susihavaintoja on luonnollisesti eniten, kun maassa on lunta. Tyypillisesti susien yölliset jäljet paljastavat aamulla eläinten liikkeet, kertoo partion erätarkastaja Tobias Peura.

Partio on tullut julkisessa keskustelussa tutuksi valvontatehtävistään. Työ on kuitenkin monipuolisempaa kuin ensivilkaisulla näyttää. Yhdessä työparinsa, vanhemman konstaapelin Kimmo Örnin, kanssa Peura on kiertänyt useilla pihavierailupaikoilla. Kun susiin liittyviä huolia ja pelkoja lievitetään laillisin keinoin, laittomuuksiin turvautumisen toivotaan vähenevän.

Etenkin talvisin pihavierailuja tarkistetaan säännöllisesti. Jälkiä on löytynyt hoidetuilta piha-alueilta, tuotantorakennuksen ympäriltä ja läheltä piha-aluetta. Yhteistä pihavierailuille on ollut yöllinen ajankohta, yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta.

Partio selvittää, jatkoiko susi rauhallisesti matkaa vai jäikö se alueelle pyörimään. Yhdessä asukkaan kanssa mietitään, onko pihassa jokin houkuttanut suden paikalle. Monesti pihavierailulle ei löydy yksittäistä selittävää tekijää. Susi on vain kulkenut pihan läpi ja jatkanut matkaansa.

Ikävää on, jos esimerkiksi tuotantorakennuksen nurkalla on kuljetusta odottava kuollut eläin, jota susi on ehtinyt syödä. Susi on älykäs eläin ja todennäköisesti muistaa tulla tarkistamaan paikan toistekin.

Pihavierailut herättävät erilaisia reaktioita

Partion työ on laaja-alaista harvaanasutun alueen valvontaa, johon kuuluu säännöllisesti ihmisten kohtaamisia.

– Vaikka keskustelu susista on välillä kiivasta, asukkaat ovat suhtautuneet meihin hyvin asiallisesti ja neutraalisti. Usein ollaan tyytyväisiä siihen, että tulemme paikalle ja keskustelemme heidän kanssaan susiasioista, Peura kertoo.

Pihavierailut aiheuttavat erilaisia reaktioita eri ihmisissä. Monet ovat ymmärrettävästi huolissaan. Osa taas ei hätkähdä, vaikka perheessä olisi pieniä lapsia ja aamulla pihannurkalta löytyy suurpedon jäljet.

– On totta, että susi pääasiassa liikkuu pimeään aikaan ja välttelee ihmistä. Mutta pelkoa ei saa vähätellä. Pelko on hyvin voimakas ja henkilökohtainen tunne, Peura sanoo.

Vain hyvin harvat eivät hyväksy sutta lainkaan ja vaativat eläimelle lopetusmääräystä yhden pihavierailun perusteella. Peura kertoo, että suhtautuminen suteen on neutraalimpaa kuin sosiaalisen median keskustelut antavat ymmärtää. Keskustelupalstoilla usein äänekkäimpiä ovat ne, joilla on kärkäs mielipide.

Havainnoista on tärkeää ilmoittaa

Yleisin susihavainto on yön aikana pihaan tai pihan lähialueelle ilmestyneet suden jäljet. Näissä tapauksissa havainnon tehneen tulisi ilmoittaa jäljistä alueen petoyhdyshenkilölle. Hän käy mahdollisuuksien mukaan tarkistamassa jäljet ja tekee niistä merkinnät suurpetohavaintojärjestelmään, Tassuun. Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistakeskuksen sivuilta.

Poliisin verkkosivuilta löytyy pelkistetty toimintaohje suden aiheuttamiin ristiriitatilanteisiin. Sivulla on myös selkeät ohjeet keneen tai mihin tulee olla yhteydessä erilaisista susihavainnoista.