SRVA tuottaa tarkkaa tietoa riistakolareista
Suurriistavirka-avun (SRVA) keräämä tieto parantaa liikenneturvallisuutta, tarkentaa kanta-arvioita ja auttaa pyynti- ja poikkeuslupien harkinnassa.
SRVA on riistanhoitoyhdistysten organisoimaa toimintaa, jossa vapaaehtoiset metsästäjät tarjoavat poliisille apua suurriistakonflikteissa. Tyypillisiä SRVA-tehtäviä ovat liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden hirvieläinten ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkottaminen taajama-alueilta. Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin sekä riistahallintolakiin.
SRVA-toimijoiden työmäärä on huomattava: vuosittain kirjataan noin 14 000–15 000 virka-aputapahtumaa, joista valtaosa, noin 13 000, on hirvieläinkolareita. Suurpetoihin liittyviä tehtäviä on noin 200 vuodessa.
Tehtävä käynnistyy hälytyksestä
Suurriistavirka-aputehtävä saa alkunsa poliisin hälytyksestä riistanhoitoyhdistyksen SRVA-yhteyshenkilölle. Alueen toimijat lähtevät hoitamaan tilannetta, joka voi sisältää loukkaantuneen eläimen jäljestämisen, tilanteen arvioinnin ja eläimen lopettamisen tarvittaessa. SRVA-toimijan tehtävä päätyy tietojen tallentamiseen Oma riista -palveluun.
Liikenneturvallisuutta tarkalla tiedolla
Vuodesta 2017 alkaen SRVA-toimijoiden keräämä data on tallennettu Oma riista -järjestelmään. Tiedot hirvieläinliikenneonnettomuuksien määristä, paikoista ja ajankohdista tarkentuivat. Avoimen rajapinnan kautta tiedot tulivat muidenkin tarvitsevien käyttöön.
SRVA-toimijoiden keräämä tieto on parantanut riistakolareiden tilastointia merkittävästi, mikä auttaa kohdentamaan riista-aitoja, varoitusmerkkejä ja muita liikenneturvallisuustoimenpiteitä. Esimerkiksi hirvieläinvaroitusalueet käydään tienpitäjän kanssa aika ajoin läpi ja seurannassa hyödynnetään tätä tapahtumatietoa.
Tietoa metsästyksen suunnitteluun
SRVA:n keräämää tietoa hyödynnetään kanta-arvioissa ja metsästysverotuksen suunnittelussa. Aineiston avulla tarkennetaan arviota eläinten kuolleisuudesta.
Aineistoa käytetään myös hirvien ja valkohäntäpeurojen pyyntilupien harkinnassa. Tarvittaessa pyyntilupia voidaan myöntää enemmän alueilla, joilla riistakolareita tapahtuu paljon.
SRVA:n tallentamat suurpetojen karkotustiedot ovat arvokasta aineistoa. Karkotusten määrä ja niiden laatu auttavat arvioimaan, onko tarpeen poistaa poliisin määräyksellä ongelmia aiheuttava suurpeto.