Metsän ruokavarastossa
Seison valppaana puunrunkojen lomassa, pienintäkin risahdusta kuulostellen. Jännitys tiivistyy aina, kun koirat vainuavat jotakin. Väliin jäävinä hetkinä metsän hiljaisuus saa hirvijahdin tuntumaan rauhoittavalta.
Vuonna 2023 Metsästäjä-lehden lukijoille herkut valmistaa Micke Björklund.
Hirvet, metsäkauriit, jänikset, sorsat ja kyyhkyt – olen aivan hulluna riistaan. Rakastan riistaeläinten lihan ominaismakua. Vapaana luonnossa syntyneiden, villinä eläneiden ja luonnon antimilla kasvaneiden eläinten liha on sitä paitsi ilmastoystävällistä, ekologista ja eettisesti kestävää. Myös terveyden näkökulmasta tarkasteltuna riista on monella tapaa hyväksi, sillä liha on ravinteikasta eikä se sisällä lisäaineita tai muuta ylimääräistä.
Michael Björklund kertoo ääniraidalla, kuinka metsästys on aina ollut Ahvenanmaalla niin lähellä kaikkia ja lapsuuden omat jahtikokemukset saivat innostumaan riistaruuasta:
Näinä aikoina pyrimme usein tekemään ekologisia valintoja ja hankkimaan lähellä tuotettua. Metsän herkuilla on tässä erityinen merkitys: itse luonnosta poimitut tai metsästä saalistetut raaka-aineet taitavat olla selvintä mahdollista lähiruokaa.
Hyvää ruokahalua – toivon, että innostut käyttämään metsän herkkuja!
Ääniraidalla Björklund kertoo, kuinka suuri merkitys metsästyksellä on hänen elämässään. Se tarkoittaa hänelle jännitystä, luonnossa liikkumista ja arvokasta riistalihaa. Vaikka hän ei itseään pidäkään kaikista aktiivisimpana metsästäjänä, on hän aina ollut se joka hoitaa saaliin. Kyky käsitellä riistasaalis ja ymmärtää metsästyksen perimmäinen olemus osoittautuivat hänen mukaansa erittäin hyödyllisiksi, kun hän aloitti ravintola-alalla. Hän pitää itseään erittäin onnekkaana:
Hirvicarpaccio juustokastikkeen kera
Valmistan hirvenlihasta ja Kastelholman juustosta pohjoismaisen version italialaisesta carpacciosta. Tämä alkupala tuntuu samaan aikaan rustiikkiselta ja tyylikkäältä. Ohuen ohuet lihasiivut ovat suolaisia, mureita ja järisyttävän hyviä.
Hirvicarpaccio
Noin 6 annosta
300 g hirven ulkofileetä
100 g Kastelholman juustoa
nippu mikrosalaattia
hieman sormisuolaa
hieman mustapippuria
2 rkl öljyä (esim. katajanmarjaöljyä)
Kastelholman juustosta tehty kastike
2 kananmunaa
1 rkl dijonsinappia
1 rkl viinietikkaa
2 dl vettä
suolaa
1 valkosipulinkynsi
3 dl raastettua Kastelholman juustoa
2 dl öljyä
Kääri lihanpala muovikelmuun ja tee siitä tiukka käärö. Laita liha pakastimeen ja anna sen jäätyä kokonaan.
Leikkaa carpaccio lehdenohuiksi siivuiksi joko lihaleikkurilla tai veitsellä. Lihaa on helppo leikata, kun se pysyy jäisenä.
Juustokastike
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi. Raasta juusto. Riko kananmunat, sekoita joukkoon sinappi, viinietikka, vesi, suola, valkosipuli ja juusto. Kaada mukaan öljy ja sekoita tehosekoittimessa. Mausta halutessasi suolalla, pippurilla ja sokerilla.
Kaada hieman juustokastiketta tarjoilulautaselle.
Annostelu
Asettele lihasiivut kastikkeen päälle. Höylää juustosta lastuja ja sirottele ne carpaccion päälle. Koristele mikrosalaatinlehdillä. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla.